Готвим проект „Остров на изкуствата“ край Созопол с подкрепата на Музея „Лувър“

0
Министър Боил Банов и френският му колега Франк Ристер

Министър Боил Банов и министърът на културата на Франция Франк Ристер са на официална среща в Париж. Те обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете страни в областта на културата и опазването на културното наследство.

Основна тема в разговора между двамата министри беше идеята, провокирала широк интерес сред публиките в България, за превръщането на о. „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Созопол в Световен център на изкуствата с подкрепата на музея“ Лувър“.

„Французин прави първото археологическо проучване на острова още в далечната 1904 г. Френски специалисти продължават да работят на острова и до днес. Ето защо само с Франция можем да превърнем тази идея в реалност“, обоснова се министър Банов.

Според Франк Ристер френската страна има експертизата да направи този проект. По думите му освен Музеят Лувър, екип от специалисти от Министерството също ще окаже съдействие. „Ще обединим усилия, така че възможно в най-кратък срок нашите екипи, на Франция и България, да започнат да работят“, посочи той.

Министър Банов покани своя колега да посетят заедно Острова и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. в най-скоро време.

Двамата министри обсъдиха и възможността да се проведе Културен сезон на България във Франция след 2024 година, който ще включва множество културни, образователни, туристически, бизнес и др. събития.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си