Горещ строителен сезон предстои в Монтана

0
Сградата на двете гимназии в Монтана ще бъде основно ремонтирана

Поли ВАСИЛЕВА

Започнаха строителните работи за обновлението на сградите на две училища и две детски градини в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. За пълната промяна на облика им ще бъдат вложени 8,6 млн. лв., които общината си осигури с проекти от Европейската програма „Региони в растеж”.

Най-много – 3 млн. лв., ще бъдат вложени за ремонта на главната училищна сграда – някогашната гимназия, а днес дом на Природо-математическата и на езиковата гимназия. Строители влязоха и в сградата на трето и на четвърто основно училище. Те ще променят както външния й вид чрез смяна на покрива, дограмата, фасадата, така и условията за обучение в класните стаи. За зданието, в което учат две училища, са планирани 1,8 млн. лв.

Енергийно ефективни мерки ще бъдат приложени в сградите на най-големите детски градини – „Калинка” и „Приказен свят”. За тях са предвидени 2,7 млн. лв., допълни кметът. В четирите училища и двете детски градини се обучават общо 2500 деца.

До края на лятото ще приключат и строителните работи за изграждане и ремонт на читалищни сгради и черкви. За поправка на покриви, освежаване на фасади и за нова дограма в читалищните сгради на селата Славотин, Крапчене, Стубел и Вирове са отделени 230 000 лв. от бюджета на общината. Тази година и четирите читалища ще честват 90 години от създаването си.

Продължават доизграждането и ремонтните дейности на храмовете в селата Трифоново, Смоляновци, Крапчене, Войници, Сумер и Николово. Средствата се осигуряват от общината и от Дирекцията по вероизповеданията при МС. В началото на юни ще бъде направена първа копка за изграждане на храм в село Долан Рикса. То е единственото село в общината, което няма църква. Строителството започва с дарение в размер на 30 000 лв.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си