Глобализацията в съвременния свят е причина за стерилния облик на градовете

0
Станислав Станчев - Бебето е художник от Смолян, който превръща стари и порутени родопски къщи в замъци. Смята, че родопското в кръвта му се проявява интуитивно. „Проявява се на подсъзнателно ниво, нося части от корена си, а Родопите са стара твърдина. Но аз съм не само от Родопите, моят род идва от остров Крит, проследил съм го 400 години назад във времето, когато при едно голямо бедствие емигрират на континента в Беломорска Тракия. Така че с мен е и част от критско-минойската цивилизация“, споделя артистът. Всичко това се смесва и се отразява в светоусещането и в изкуството му. За последните 20-ина години е вдъхнал нов живот и блясък на близо 50 къщи. В дома си е запазил стенописи, изрисувани от ученици на Кольо Фичето.

Станислав Станчев, художник реставратор на старинни къщи в Родопите:

Чужденците се впечатляват от автентичната родопска архитектура, но най-много ги привличат ниските цени на 200-300-годишни къщи у нас

Разговаря

Елвира ГЕНОВА

– Господин Станчев, откъде тръгва идеята да реставрирате стари родопски къщи?

– Когато бях на десет години, с майка ми се преместихме от София да живеем в Райково (това е квартал на Смолян, архитектурен резерват) в 170-годишната къща на дядо ми Васко, която е паметник на културата, израснал съм в нея. Построена е от майстори дюлгери от школата на Кольо Фичето и е единствена къща в Родопите с рисувани стени и алафранги, характерни за къщите от Старинния Пловдив. Оттам тръгва идеята, от преди 40 години, когато започнахме с майка ми да ремонтираме и обновяваме къщата. Построена в средиземноморски стил, пълна е с тайни и скривалища зад някои стени, на първия етаж дори открихме стара канализация с керамични тръби. На двора има кладенец, от който в миналото са точели вода хората от цялата махала. Функциониращ е и до ден днешен. Всичко това постепенно ме запалваше да обновявам и научих много за материалите и начина на строителство на старите къщи.

– Къде според Вас се крие най-голямата красота на родопската архитектура?

Красотата в родопската архитектура е в масивните каменни стени, покривите, покрити с каменни плочи – тикли, изящните комини, издадените еркери. Но и родопската архитектура не е само и единствено родопска, има влияния и от турската отчасти, но по-малко и от средиземноморската архитектура, за която са характерни малките стрехи и съвсем опростените външни форми. Всичко е в добрите пропорции. Заслужава си тези прекрасни обекти да се реставрират и да се запазят за бъдещето.

8-9-STAN$EV-NEW

– Какви са техниките и тайните, с които вдъхвате нов живот на старите къщи, някои от които са като приказни замъци?

– Техниките са свързани предимно с работата с естествени материали – камък, глина, дърво, метал и стъкло. Миналата година измазахме стените на една къща с глина, вар и слама по старинна технология, така, както са го правели в древността. Предимството, че материалът е безплатен, не е единствено, защото глината създава един уют и автентичност, каквито други материали не могат. А и в глината се съдържат всички химични елементи, които има в човешкото тяло. Не е случайно и писанието: „човека от кал сътвори”. Това е най-екологичният материал.

– За какъв тип реконструкции са благодатни старинните родопски къщи?

Най-важно е да станат функционални, но с възможно най-малко вътрешни промени и без да се нарушава конструкцията на сградата. Някои къщи търпят премахване на вътрешни стени, които не са носещи, и оформяне на по-големи пространства, разширяване на прозорците, при други обаче има ограничения. Подходящи са за реконструкции както за постоянни жилища, така и за вилни имоти.

– Вие сте и художник и приложник. Как решавате какво да изработите за интериора на тези пълни с история домове. Проучвате ли предварително кой и как ги е строил, събирате ли информация за фамилиите, които са ги обитавали?

– Търся най-подходящите варианти за интериора на къщите, какво да е обзавеждането. Съобразявам се с историята на всяка една къща. Богаташките къщи са с по-големи стаи, с по-високи тавани и по-сложна конструкция. Къщите на по-бедните са с ниски тавани и малки прозорчета, за да се отопляват по-лесно, и конструкцията им е съвсем проста, най-много двуетажни са.

8-9--Stan4ev--new-3

– Какви материали използвате при реновирането на старите къщи? Получава ли се хармонията между старото и новото?

– Предимно естествени материали – камък, глина, дърво, метал и стъкло. Бетон използваме само на пода на първите етажи, където са разположени баните и тоалетните. Стараем се да намираме и да използваме стара дървесина – стари 200-300-годишни дъски, греди, също и стари дялани камъни, елементи от други съборени сгради. Много по-автентично е, а е важно и от финансова гледна точка, значително по-евтино е като ремонт и реставрация. Стъклото, металът, обновените мебели, текстилът, произведенията на изкуството са важни за лустрото и по-изтънчения вид на интериора. Така се постига хармонията между старото и новото. Тайната е в еклектиката и скъсването със стереотипите, а не в сляпото и задължително копиране на традициите. Затова всички „битови” къщи и кръчми изглеждат еднакви. Моят подход е по-различен.

– Имате ли помощници и последователи във Вашето творческо начинание?

– Помагат ми всички от семейството – майка ми, жена ми и двете ни дъщери. Напоследък съм повече изпълнител, защото всички архитектурни идеи и проекти са на голямата ми дъщеря Татяна. Рисува добре, има нестандартно мислене и идеи, приета е да учи архитектура в Англия. Младите се интересуват много от екология, от строителство на обекти, захранвани с възобновяеми източници.

– Много чужденци в последните десетилетия инвестират в имоти у нас. Какво ги привлича и ценят ли нашето архитектурно наследство?

– Качествената архитектура е ценена, впечатляват се от автентичния родопски стил, но чужденците най-много са привлечени от ниските цени у нас. Хубавото е, че някои от тях, които инвестират в селски имоти, имат добър вкус.

8-9-Stan4ev
ПРЕДИ
8-9-Stan4ev-15
СЛЕД

 

 

 

 

 

– Имате собствена галерия, работите и в чужбина. Как оценявате вкуса на съвременния човек? Кое в момента е най-вървежно?

– Старите къщи са търсени и са на достъпни цени. Търсени в момента са винтидж обзавежданията, работата с рециклирани материали, реставрирането на стари вещи и връщането им към нов живот, но вече с по-модерен привкус. Но с глобализацията на съвременния свят местните характеристики изчезват и се заменят и уеднаквяват с едни безлични жилища, които може да се видят и в Тайланд, и в Канада и в Турция, и в Холандия. От там идва и стерилният облик на новите градове. Има и посредствени архитекти, които нямат вкус, а и инвеститорите се интересуват повече от печалбите, защото и клиентите им също нямат вкус. И така работата върви, та пушек се вдига!

– Господин Станчев, Вие и семейството Ви в какъв имот живеете и кое превръща жилището в истински дом?

– Истинският дом не се оформя за 5 или 10 години, нужни са много повече, за да има време да минат през ръцете и сърцето на човек и най-малките детайли, да стане възможно най-уютен и удобен. В по-голяма част от времето със семейството живеем в старинна къща. Както някой беше казал: Къщата е като дрехата, трябва да ти е удобна и нито да ти е малка, нито голяма.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си