Георги Стоев,управляващ съдружник в Industry Watch: Трябват ни политици, готови за смели реформи в тежки сектори

0

Кабинетът да създаде условия за инвестиции и нови работни места

-Г-н Стоев, кое е по-фатално за икономиката на страната-нестабилен кабинет или нови избори ?

-Аз не смятам, че предсрочните избори са проблем за икономиката. Има колеги,които смятат,че извънредни избори са равни на политическа несигурност и създават пречки пред инвеститорите. Истината е,че сме имали времена на служебни правителства, в които икономиката се е развивала доста по-добре от времето на стабилни кабинети с цял мандат. За да е едно управление успешно и да стимулира икономиката трябва да има политици, които да правят смели реформи в тежки сектори – енергетика, здравеопазване, пенсионна реформа, образование. Тъй като нямаме такъв тип политици нито в лявото нито в дясното пространство едно стабилно управление само по себе си не гарантира нищо. Не гарантира добри времена за икономиката.Така, че от икономическа гледна точка няма голямо значение дали ще са избори на четири години или на шест месеца.

-Българската икономика сякаш постоянно се люшка между съживяването и политическите рискове.Накъде ще поеме според Вас сега ?

-Ние сме вече пета година на стагнация.Първите две години след 2008-а,значи до 2010-а загубихме някъде около 400 хиляди работни места в икономиката. 2011-а този спад спря и от там нататък не сме възстановили нито едно от тези загубени места. Индустрията не потъва още по дълбоко ,но нямаме и ръст. Много черен би бил сценарият да тръгнат още повече да се свиват заетостта и производството. По-скоро очакваме сценарий за съживяване, но въпросът е с какви темпове.

-Кои са неотложните задачи пред новия кабинет ?

– Нужен е бизнес климат, който да създаде условия за нови инвестиции.Страшно много хора загубиха работата си и това е тежък социален проблем за всяко управление .Трябва да се търсят начини за създаване на заетост,инвестиции и нови работни места. Това е проблем номер едно за страната,колкото и да се чува от различни посоки,че проблем е енергетиката и КТБ.

-Изразихте мнение,че новото правителство трябва да либерализира пазара на труда. Защо това е важно?

-Това е един от въпросите свързан с неотложните задачи пред новия кабинет. Няма как да имаш бързо създаване на заетост при тежко регулиран пазар на труда. Това е като при всяка сделка – ако имаш труден начин да сключваш сделки, то имаш малко такива.

При тежко регулиран пазар на труда не можеш да наемеш човек да ти ремонтира покрива през нощта, колкото и това да ти е спешно. Защото има минимална работна заплата, която трябва да му се даде, а това, което той ще изработи струва реално 250 лева!В същото време някъде има човек,който може да оправи покрива, но стои без работа и пари. Следователно трябва да отпаднат такива отживелици на пазара на труда като минимална заплата, минимални осигурителни прагове.

-А къде отива социалната ангажираност на бизнеса, синдикалната защита на работещите?

-Ами с дейността на тези синдикати имаме 500 хиляди безработни, с техния модел на социална ангажираност.Значи синдикатите нямат рецепта.

-Бизнес и синдикати алармират,че липсва усещането за спешност от страна на управляващите да предприемат каквито и да е конкретни оперативни мерки, както и да помогнат в посока устойчиво развитие. Основателни ли са тревогите?

-По време на служебно правителство наистина няма как да се предприемат каквито и да е решения по законодателни промени. Когато се сформира редовно управление гарантира ли нещо на бизнеса и синдикатите, че новият кабинет ще направи промени ? Може да се окаже кабинет, който да не иска да прави

реформи. Имаме сектори, които са в тежка нужда от промяна – като здравеопазването например. Там се смениха десни, леви, разни правителства и никой не направи нищо. Там имахме и международни опити за намеса от Световна банка, но въпреки това здравеопазването е в критично състояние от финансова гледна точка. А и не само. Хубаво е, че се алармира, но предстои да видим дали ако някой се забърза и направи правителство ще се случи нещо .

-Един от двигателите на ръста е стимулиране на експортно ориентираната икономика. Как да се случи това тук и сега?

-Аз не съм фен да се стимулира определен сектор на индустрията за сметка на други. Смятам, че трябва да се стимулират всички в икономиката и това дава по-стабилни резултати.

-Неизбежна ли е актуализацията на бюджета и опасно ли е ако това не се случи?

-Актуализацията се налага заради това, че няма приходи. А ако не стигат приходите трябва да се съкратят разходите. Това е като в бюджета на едно домакинство – ако средствата не ти стигат не си купуваш нова кола. Откъде накъде ще актуализираш бюджета,ще вземеш дълг, за да си купиш нова кола?! Няма такова правило. Проблемът е, че няма политическа воля да се балансира бюджетът. Защото ако имаше такъв тип политика то неизбежно ниските

приходи щяха да рефлектират и в свити разходи. Щяха да се съкращават пера, които не са от жизнена необходимост. Пример са капиталовите разходи. Някои министерства си сменят плочките на стълбищата за куп пари, а това не е от ключово значение те да си вършат работата и държавата да върви. Също имаме ведомства, които получават ужасно много пари, като сигурността да речем. Там разходите им са над милиард и това е за издръжка на самата администрация. Има редица субсидирани дейности и такива от които може спокойно да се спести.В полицията например полицаи са портиери.Защо не се назначат външни на системата хора като портиери,може и пенсионери? Така,че има начин да се балансира сегашния бюджет без да се търси начин да се изхарчат още повече пари. Въпросът е, че са поети твърде много ангажименти в твърде много сектори, за да се мине без актуализация.

-Позицията Ви за КТБ и възможно ли е да се реши този казус без да има ощетени ?

-За КТБ позицията ми е,че в момента е почти невероятно да се намери частен инвеститор,ако говорим за спасяване на банката. Поведението на БНБ няма да го коментирам. Малките вложители ще си получат парите при всички случаи. Големите няма да ги получат освен ако държавата не вземе от парите

на данъкоплатците и не им ги даде. Това обаче ще създаде невероятно противопоставяне и напрежение в обществото. Ще има много хора, които няма да гласуват за тази партия, която направи това.Така, че няма печеливш ход. Политическата цена ще се плати.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си