Георги Лапчев е роден на 28 декември 1975 г. в град Царево. Има магистърска степен по специалността „Горско стопанство” от Лесотехническия университет - София. В периода от 2001 до 2002 г. Лапчев е старши лесничей в Държавно горско стопанство - с. Кости. От 2002 до 2010 г. е зам.-директор на лесничейството, а през 2010-а е назначен на длъжността директор на Държавно горско стопанство - Царево. На местните избори 2011 г. е избран за първи път за кмет на община Царево, печели на първи тур с 56,18%. През октомври 2015 г. печели за втори път местните избори отново като кандидат-кмет на ГЕРБ.

Градът ще посрещне лято 2018 с обновен площад, работи се и по възстановяване на римската стена в Ахтопол

Разговаря

Ирина ГЕНОВА

– Г-н Лапчев, какъв е бюджетът на община Царево за 2018 г. и как ще бъде изразходен по различните направления?

– Над 17 млн. лв. е бюджетът на община Царево за 2018 г. Тенденцията е бюджетът да запазва своята рамка и леко расте. Но това не е за сметка на продажба на общинско имущество, а заради събираемостта на данъците и таксите. Оптимизирахме службите, които се занимават със събираемост, и затова можем да си позволим да поддържаме това ниво.

В общи линии средствата от бюджета ще са насочени в задължителните три посоки.

Първата е реализиране на европейските проекти, които се развиват в общината. Втората е социалните проекти, а третата – капиталовата програма.

Предвидили сме достатъчно средства, които да дофинансират тези проекти, които смятаме да доразработим.

Но да се върнем на европейските проекти. Очаква се подписване на договори за училищата – вертикална планировка, саниране. Училището в Царево е последното в общината, което е останало несанирано. През тази година то също трябва да бъде обновено.

В Ахтопол освен саниране училището ще има и нова парна инсталация. Филиалът на детска градина „Ален мак“ също ще бъде реконструиран, за да изглежда по същия начин както основната сграда. Ще бъдат обновени и детски площадки. По европейски проект ще се ремонтира и пътят Царево – Бродилово.

Имаме проекти, спечелени по Трансгранично сътрудничество, единият от тях вече се изпълнява – това е изграждането на Южния парк. За всички проекти – европейски и трансгранични, сме заложили дофинансиране, това е реално първият стълб.

– Какви са предвидените социални проекти, или както ги нарекохте – второто направление, по което се отделят средства в Бюджет 2018?

– Второто направление са социалните проекти. В последните няколко години има тенденция да се обръща внимание на всички, които имат нужда от социален патронаж. Няма населено място, в което общината да няма такава услуга. Доразвихме я, купихме автомобили, доизградиха се мрежите.

Преоборудвана е млечната кухня, която стана кухня-майка. Проектът „Независим живот“ приключи миналата година с изграждането на дневен център с медицинско лице и психолог. Сега този проект се надгражда със средства на общината. Услугата ще стигне до всяко една населено място.

– Капиталовата програма е много важна за всяка една община. Какво включва Вашата за 2018 г.?

– Приоритет в капиталовата програма на община Царево е реконструкцията на площада в центъра.

Сроковете са съкратени и трябва да се спазват стриктно за завършването му, Царево трябва да посрещне летния туристически сезон с нов площад.

Благоустройството на централната градска част на Царево започна, след като през миналата година бяха отпуснати 1 млн. лв. от държавата.

Площадът ще претърпи цялостна промяна, с която ще се промени обликът на града. Площадът ще бъде на 7 нива. Ще има много светлини, ще бъдат спазени абсолютно всички линии, по които се движат хората. В същото време ще се запази духът на този площад, с тези квадрати, които представлява и в момента.

Ще има и един нов дух, който по-скоро да напомня за елементи от Южна Франция, но с много силен акцент за това, че ние сме в България и това е българско.

С реализирането на проекта за ново централно пространство ще се завърши визията с останалите изпълнявани и вече изпълнени проекти за цялостна организация на зелената система и паркови пространства в Царево, превръщайки ги в една архитектурна система. Дотогава ще трябва да бъде готова и втората част на Южния парк, както и велосипедната алея.

– Какво се предвижда за инфраструктурата на община Царево? Къде ще има ремонти на пътища и улици?

– Ще се асфалтират улици не само в Царево, но и в цялата община. Ще се подмени и остарялото улично осветление с нови LED лампи, както и стари водопроводи. Очаква се финансиране от половин милион евро за основен ремонт на стария път за Лозенец, ул. „Преображенска“.

Тротоарът, който е в дясната част, е нефункционален, тъй като дърветата са прораснали достатъчно и заемат голяма част от тротоарното пространство. Затова искаме да освободим една зелена ивица, в която да оставим всички тези дървета и да изместим тротоара много по-надясно.

Ще бъде положена нова пътна настилка, както и ще се монтират нови дъждовни шахти.

Предстои подмяна на водопроводи по ул. „Княз Борис“ в кв. „Василико“, ул. „Христо Ботев“. Подземната водопроводна мрежа ще бъде подменена и по една от най-посещаваните улици в стария град – „Черковна“. Там ще бъдат изградени и нови тротоари, за да може улицата да бъде още по-приятна за разходки.

– Започвате да работите по нов трансграничен проект – за римската стена в Ахтопол. Ще ни разкажете ли малко подробности?

– Замислен е проект за възстановяването на крепостната римска стена на Ахтопол.

Археологическите разкопки приключиха и ще помислим за надземната част. Ще започнем възстановяването от Южната порта на Ахтопол. Археологията там е свършила и може да се мисли за надземната част.

В Бюджет 2018 са предвидени средства за проекта, както и за изпълнението му. Силно вярвам, че ще спечелим проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество. Искаме да постигнем ефекта на древен Ахтопол и дано да имаме възможност да спечелим още няколко проекта.

Археолозите откриха изключително интересни находки, които дават много ценна информация за най-ранните етапи от историята на античния Ахтопол. Тук най-големите видими следи са от късноантичната епоха.

При разкопките са открити доказателства, че Ахтопол е тракийски град с много ранна дата на основаване. Тя е във втората половина на II хил. пр. Хр., времето на Троянската война.

Това лято бяха намерени много артефакти – фрагменти от работена на ръка и на колело тракийска керамика от късната бронзова епоха и желязната епоха, фрагменти от гръцки съдове от VIV в. пр. Хр., от мегарски купи от IIIII в. пр. Христа, фрагменти от рядко срещана луксозна римска керамика.

– Какво се случва с проекта за ново рибарско пристанище в Царево?

– Рибарското пристанище е дълга и болна тема за нас.

Повече от 700 плавателни съда има регистрирани в порт Царево, което го прави едно от най-големите рибарски пристанища по Българското Черноморие.

Трябва да има място, в което лодките да домуват. Където да нямат притеснение от острите югоизточни ветрове или силните северни през зимата.

Несправедливо е при толкова много рибари да няма пристанище, което да може да ги обслужи.

Това, което може и трябва да направи общината, вече го е направила. Ние имаме проект. Оттук насетне ще търсим формули за финансиране. Виждам ги след дълги и продължителни разговори с министъра на земеделието. Рибарската програма реално няма ресурс.

Ще търсим начини, ще водим разговори, за да може Царево да има своето рибарско пристанище. Истината е, че ако ще трябва някъде да се прави ново такова, то трябва да се случи в Царево. На територията на Царево има две пристанища. Високата стена обособява яхтеното пристанище, а малкият гаван представлява рибарският пристан.

Трябва да се помисли за изграждане на рибарски пристанища и в Ахтопол, и в Синеморец.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си