Навигатор Home » Инфраструктура » В СОФИЯ Разширяват най-тясната част на бул. „Тодор Каблешков”

В СОФИЯ Разширяват най-тясната част на бул. „Тодор Каблешков” 

В отсечката ще бъде изграден изцяло нов мост над Боянската река

Проектът предвижда изграждането на тротоари с две еднопосочни велотрасета

Катя ТОДОРОВА

Започна ремонтът на бул. „Тодор Каблешков” – от бул. „Бъкстон” до „Цар Борис Трети”. Двулентовото трасе от бул. „Братя Бъкстон” до бул. „Цар Борис Трети” е много старо и нефункционално и пропускателната му способност е крайно недостатъчна. Затова е предвидено разширяване на булеварда до две платна по две ленти и построяване на нов мост над р. Боянска.

В началото на годината плановете на Столична община предвиждаха реконструкцията на участъка да започне още през юни. Стартът на реализация на проекта обаче бе отложен и започна в последните дни на август. По тази причина и пусковият срок бе пренесен от есента за дните преди Коледа и напълно променената отсечка, която е с дължина от само 688 м, трябва да бъде отворена за движение най-късно на 20 декември.

Предвидено е и построяване на нов мост над Боянската река. Строителните работи ще стартират именно в зоната на бъдещото съоръжение.

Проектът предвижда тротоарите да са с широчина от 3,25 до 6,00 м, като в тях са проектирани две еднопосочни велотрасета, широки по метър и половина. Зелените площи в източния тротоар са с широчина от 1,75 до 2,00 м. Предвидени са разширения и на пътното платно за спирките на градския транспорт и джобове за контейнерите за битови отпадъци. При пешеходните пресичания и входовете към прилежащи имоти ще има понижения на бордюрите, а всички кръстовища ще са с тактилни ленти, които да помагат на незрящите да ги ползват.

В напречно направление наклонът на настилката на платната за движение е 2,5% – едностранен, от западния към южния бордюр. Наклонът на тротоарите и велотрасето е 2% към пътното платно. Зелената площ е с наклон около 10% към пътното платно.

По дължина на булеварда от двете страни до бордюрите е предвидена ивица от паваж (3 реда павета), наредени върху циментова основа. Ивицата до западния бордюр е с напречен наклон 2,5%, насочен към оста на пътя, а ивицата до източния бордюр е с наклон 4%, насочен към бордюра. Паважните ивици се прекъсват при пресичанията с напречните улици.

Конструкцията на настилката е оразмерена за много тежко движение с обща дебелина 73 см.

Изпълнител на проекта за реконструкция на тази отсечка от бул. „Тодор Каблешков“ е фирма „Главболгарстрой” АД. По предварителни изчисления цената ще е 4 млн. лв.

Тръжната процедура беше обявена преди 2 години в две позиции. Една от тях бе за възстановяване на бул. „Братя Бъкстон”, в участъка от бул. „Тодор Каблешков” до бул. „Цар Борис ІІІ”, и беше обжалвана.

ПРЕЗ СЛЕДВАЩОТО ЛЯТО

Местят трамвайните линии по бул. „Скобелев”

Строителството на ново трамвайно трасе по бул. „Скобелев”, между петте кьошета и бул. „Витоша”, се очаква да започне в началото на юли догодина. Това съобщи Евгени Крусев, зам.-кмет по „Транспорт и транспортни комуникации”.

17_Kableshkov-kare

Целта на проекта е отдалечаването на трамвайното трасе от околните сгради

Той обясни, че в момента се работи изключително активно казусът с трамвай 7 да бъде решен. „Вече са избрани два основни варианта и предстои те да бъдат обсъдени на експертен съвет. След това предстои обявяването на обществената поръчка”, уточни той. Според него най-подходящо е изпълнителят да бъде избран през зимата.

Крусев уточни, че вариантите, които се обсъждат, са да се изгради нова подпорна стена на входната рампа на тунела на НДК. Така трамвайното трасе ще се запази както в посока към тунела за линия 6 към хотел „Хемус”, така да се запазят и релсите за линии 1 и 7, които отиват към бул. „Витоша”. По думите на зам.-кмета, подобно решение ще позволи да се обособи асфалтирано локално платно, което ще отдалечи трамвая от околните жилищни сгради поне на 5-6 метра.

Добавете коментар