Наемите на бул. „Витоша“ в София достигнаха 60 евро на квадрат

0

Наемите на магазини с площ 100-150 кв. за моден бранд на бул. „Витоша“ в София са достигнали около 60 евро на кв. м през последното тримесечие на миналата година. Това показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Очакванията са те леко да се повишат в краткосрочен план. За последната година наемните цени на магазините на бул. „Витоша“ са нараснали с 12%, за разлика от отчетения преди това среден наем от 56 евро на кв. м.

Въпреки липсата на големи магазини основните търговски улици в столицата и големите градове остават предпочитани локации за най-ключовите обекти на съответната верига магазини, кафенета и ресторанти, констатира компанията.

Обемът на търговските площи през изминалата година е нараснал също значително. Общото предлагане е достигнало 810 700 кв. м в цялата страна.

В столицата делът на свободните площи към края на 2019 е спаднал от 9% на 5% като резултат от високата наемна активност и бързото усвояване на нови обекти.

Дискаунт магазините за дрехи, обектите за бързо оборотни и спортни стоки, както и дрогериите са сред най-бързо развиващите се. Освен вече присъстващите брандове, разширения предприемат и нови вериги на пазара.

След период на плавен ръст на цените, наемите в търговските центрове в София за магазин с добра локация и площ около 100-150 кв. м, достигат 40 евро/кв. м към края на 2019, като очакванията са възходящият тренд да продължи. В Пловдив наемите за обекти със сходни параметри са около 30 евро/кв. м, а във Варна – 32 евро/кв. м. Най-ниски са наемните цени в Бургас – около 26 евро/кв. м.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си