Навигатор Home » Инфраструктура » В СОФИЯ Започна ремонтът на част от моста „Чавдар”

В СОФИЯ Започна ремонтът на част от моста „Чавдар” 

17--infra---Sofia

Южният край на ул. „Вашингтон” става пешеходна зона

КАТЯ КОСТОВА

Започна ремонтът на платното на моста „Чавдар” от кварталите „Хаджи Димитър” и „Левски” в посока центъра на София. Съоръжението е едно от най-големите в столицата и преминава над жп линиите, свързващи Централна гара и Подуяне. Строено е преди десетилетия и на места железобетонната му конструкция е повредена. По предварителни изчисления ремонтът на старата част от моста „Чавдар” ще струва на софийската хазна 3.7 млн. лв.

Обновяването на моста ще продължи до 27 август, планират от Столична община. През това време трафикът ще се осъществява в източното платно на съоръжението, което е строено много по-късно и е в добро състояние. То бе ремонтирано преди 6 години. За целта е изградена временна пътна връзка, която ще позволява на превозните средства да се качват на моста. Поставени са и табелите, които показват, че автомобилите, тролеите и автобусите в посока център ще се движат само в едно платно, а не в три, както беше досега.

Столичната община започна цялостен ремонт на пътната настилка на ул. „Вашингтон”, в участъка от ул. „Трапезица” до ул. „Пиротска”. Проектът за обновяването предвижда то да е като завършек на археологическия парк, а участъкът от ул. „Вашингтон” да стане пешеходна зона, която се свързва с ул. „Пиротска”. Подземната инфраструктура по ул. „Вашингтон” беше изцяло укрепена по проекта за експониране на Западната порта на Сердика със средства по норвежкия механизъм за субсидиране. Изграден е нов водопровод, изградени са нови улични шахти и вече върви ремонтът на пътното платно. Прави се нова пътна основа и се възстановява паважната настилка с едър гранит. Цялостно, с бетонови павета, се обновяват тротоарите.

От общината уточниха още, че за да се запази характерът на историческия център на града, на главния архитект на София е възложено да бъде направен силуетен план на сградите по ул. „Вашингтон”.

От пролетта до сега в столицата вече са ремонтирани около 24 малки улици в различни квартали на града, както и цялостно тротоари по 26 улици, отчетоха от Столична община. Те са в районите „Лозенец”, „Оборище”, „Надежда”, „Триадица”, „Младост”, „Искър”, „Студентски”.

За първите 6 години от членството на България в ЕС

В столицата са инвестирани 3 млрд. лв.

17---infra---Sofia----KARE-1За първите 6 години от членството на България в ЕС – между 2007 и 2013 г. – в София са реализирани проекти за 3 млрд. лв., като две трети от тях са субсидиите от Общността, отчете столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на седмия Кохезионен форум на Европейската комисия в Брюксел.

От изхарчените около 450 млн. евро за строителството на метрото през миналия програмен период 200 млн. евро са били предоставени чрез Кохезионния фонд на ЕС. Фандъкова заяви, че със строителството на третия лъч на подземната железница ще се намалят вредните емисии с 90 хил. т, а половината от пътуванията с градския транспорт ще се извършват с метро.

Според столичния кмет с модернизацията на транспорта, започнала с решаващата подкрепа на фондовете на ЕС, сега половината автобуси в столицата са нови, както и 90% от тролеите. Фандъкова обяви, че общината ще продължи да купува автобуси на природен газ и електробуси. Планира се и доставката на още 13 нови трамвая. В изказването си в Брюксел столичният кмет припомни и защитените от общината над 500 млн. евро безвъзмездни европари по оперативните програми до 2020 г.

Обявиха търг за обновяване на тунел „Кривия” по пътя за Кулата

Агенция „Пътна инфраструктура” обяви търг за проучвателно-проектантски работи и строителство (инженеринг) на тунел „Кривия” при км 388+897 на път I-1 (Е 79) София – Кулата с дължина 343 м.

Движението в подземното съоръжение се осъществява двупосочно в едно платно с две ленти за движение. Ширината на настилката е 8,5, височината в регулата е 4,5, а в средата – 5.4 метра, двата тротоара са с ширина по 1 м.

Предметът на поръчката обхваща изготвяне на технически проект и изпълнение на основен ремонт на тунел „Кривия” при км 388+897 на път I-1 (Е 79) „София – Кулата” – пълноценно повсеместно осушаване на вътрешната повърхност и пътното платно на тунела, осъвременяване на осветителната, сигнализационната и противопожарната система в тунела, предвиждане на дренажна и отводнителна система, нова интегрирана хидроизолационна система, светофарни уредби и други.

Прогнозната стойност на ремонта е 2 940 380 лв. без ДДС.

Работата по ремонта е разделена на два етапа -проектиране и строителство. Времето за изпълнение е 420 дни.

Оферти се подават до 17:30 ч. на 27 юли 2017 г. и ще бъдат отворени на следващия ден.

Добавете коментар