Булевардът сега стига само до пътния възел със Западната дъга на столичното околовръстно

Катя КОСТОВА

Столична община и Национална компания „Индустриални зони” (НКИЗ) работят по удължаването на столичния булевард „Царица Йоанна” до икономическата зона в Божурище. Това съобщи Антоанета Барес, изпълнителен директор на държавното дружество.

НКИЗ вече е внесла в Българската агенция за инвестиции заявление за сертифициране на зоната в Божурище като приоритетен проект на стойност 19 млн. лв. Мярката ще осигури подкрепата на държавата за удължаване на бул. „Царица Йоанна”. За да стане възможно продължението на пътната връзка, тепърва обаче трябва да се работи и по промяна на Общия устройствен план на столицата.

Създадена е междуведомствена работна група, която се занимава с проблема, свързан с присъединяването към мрежите на техническата инфраструктура, ток, газ и вода на инвеститорите в икономическите зони. В момента само на метри от оградата на зоната в Божурище минава жп линията, свързваща София и Банкя, но наблизо не само няма отклонение към складовете на заводите, но липсва и пътническа спирка, която да обслужва работещите в района.

Индустриална зона „Божурище” е една от бързо развиващите се през последните години. През 2017 г. беше разширена с още 115 дка и вече се простира върху 2665 дка. Намира се на 15 км от центъра на столицата и на 23 км от Летище София. Разположена е на 5 км от автомагистрала „Западната дъга“, която я свързва с автомагистрала „Люлин”, водеща към Гърция, и шосето за Република Македония. Само на 2 км е от първокласния път към Калотина и Белград и на 20-30 км от автомагистралите „Хемус” и „Тракия”, водещи по направленията към Русе, Бургас и Свиленград.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си