До месец май тази година в Сливен трябва да пристигнат новите автобуси по проекта за интегриран градски транспорт. Според уверенията на доставчика първите превозни средства ще бъдат в града най-късно февруари-март.

„Проектът за интегриран градски транспорт на Сливен върви с нормално темпо и няма закъснение в изпълнението му”, коментира зам.-кметът Стоян Марков. Процедурите по проекта вече са преминали. Сключеният договор с чешката фирма „Сорлибхави” е за 27 автобуса. 21 от тях са с минимум 40 места, а 6 са с минимум 60. Возилата ще са оборудвани с всички удобства за пътниците.

Сключен е също договор със СД „Берко 90-Берковски” за ремонта на логистичен център и изграждане на нова автомивка в превозвача „Пътнически превози” ЕООД – Сливен.

На унгарската фирма „Т-Системс” пък е възложена изработката на информационните системи, билетната мрежа и съоръжението за следене на автобусите в реално време.

Сключени са договорите и за модернизацията на 143 спирки, за поставянето на 40 нови спиркови навеса и за изграждането на 16 нови спирки в кварталите „Комлука”, „Клуцохор” и „Звездите”, както и в част от Промишлената зона. До един месец работата по обновяването на спирките ще започне. На шест централни спирки ще бъдат поставени електронни табла за разписанието и движението на автобусите. Същата информация ще може да се получава и чрез мобилно приложение. В 11 нови пункта в Сливен ще се продават карти и билети. В рамките на проекта е предвидено да бъдат изградени 10 км нови велоалеи.

Проектът за интегриран градски транспорт се финансира от ОП „Региони в растеж” и е част от Инвестиционната програма на община Сливен. Безвъзмездната финансова помощ по транспортния проект е в размер на 14 525 000 лв. От тях 9 000 000 лв. са за нови автобуси.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си