В световен мащаб и у нас расте нуждата от по-голяма гъвкавост на работното място

Ползвателите на коуъркинг пространства ще се удвоят през следващите три години

0
И у нас, и в световен мащаб нараства нуждата от по-голяма гъвкавост на работното място и все повече корпорации използват споделените работни пространства
В България коуъркинг пространствата дават на големите компании лесен достъп до иновативни идеи
80% от работната ръка ще бъдат фриленсъри до 2030 г.

Според Световния икономически форум в Давос броят на споделените работни (коуъркинг) пространства в глобален мащаб ще нараства с динамични темпове. От 14 411 през 2017 г. до малко над 30 000 ще достигне броят им през 2022 г., по данни на Global Coworking Unconference Conference (GCUC). Това означава, че те ще се увеличават с 16,1% на годишна база. Броят на членовете им ще расте дори по-бързо от броя на пространствата. Прогнозата е използващите коуъркинг места от 1,74 млн. през 2017 г. да надвишават 5 млн. през 2022-ра.

„Наблюдаваме нарастваща тенденция големите корпорации да се възползват от предимствата на споделените работни пространства. Някои технологични гиганти, като IBM, Microsoft и Verizon, тестват използването на коуъркинг пространства за служителите си, така че да могат да бъдат по-близко и да взаимодействат по-лесно с иновативни стартиращи фирми“, сподели Божидар Георгиев, един от основателите на Work&Share.

„Подобна тенденция наблюдаваме и у нас – компании като „Кока-Кола”, „Сосиете Женерал” и БАКБ се обръщат към коуъркинг пространствата заради екосистемата, която изграждат, и заради лесния достъп до иновативни идеи и нови таланти. Повечето споделени пространства са фокусирани върху фрийлансъри и малки компании, докато ние осъзнахме, че може да въведем тази концепция и да предложим среда и на по-големи екипи и бързоразвиващи се компании, които имат нужда от гъвкавостта, която предлагаме“, допълниха от екипа на компанията, развиваща дейност в областта на споделените работни пространства.

Пример в световен мащаб в това отношение е WeWork – една от най-големите вериги за коуъркинг пространства в света, която през последната година е увеличила корпоративната си клиентска база с 370%. Към юни 2018 г. корпоративните обитатели съставляват приблизително една четвърт от членовете и приходите на WeWork. Веригата също така създава отделни пространства, предназначени специално за клиенти, като IBM, UBS и Facebook. Нарастващата нужда от по-голяма гъвкавост на работното място кара все повече от големите компании да използват споделените работни пространства. Работейки рамо до рамо със стартъпите, те имат за цел да бъдат в крак с новостите, да откриват нововъзникващите тенденции и нови възможности за продажба на услуги. Според прогнозите на Световния икономически форум, до 2030 г. самонаетите, или т.нар. фриленсъри, ще съставляват 80% от работната сила. Тази тенденция, съчетана с нарастващата нужда от страна на компаниите за съвместна работа с нови таланти, ще продължи да задвижва търсенето на коуъркинг пространства – бъдещето им изглежда повече от обещаващо. Освен възможностите за различно работно място те предлагат и изключително широка палитра от събития и обучения, които често се организират предимно за хората, които работят в тях, но има и отворени формати, които допълнително създават възможности за срещи и запознанства.

Work&Share има свой собствен отличителен почерк, който не може да бъде сбъркан. С капацитет от 300+ места едно от най-големите коуъркинг пространства в София оставя усещане за университетски кампус, в който както работата, така и забавленията са съвместни и споделени. Разположено върху площ от 2500 кв.м, пространството се състои от две основни сгради, свързани посредством просторна зона за почивка, отдих и събития. Компанията събира под един покрив корпорации, стартъпи и фрилансъри. Екипът на споделеното пространство се стреми да създаде връзки между тях, да стимулира ползотворен диалог и да развие колаборативна култура на споделяне и взаимопомощ.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си