В Ружинци успяваме да задържим младите хора и да им осигурим препитание

0
Александър Александров е кмет на община Ружинци от 2015 г. Дотогава е работил като учител по история в средното училище на село Дреновец - най-голямото в общината. Поставя си за цел и за три години я постига - да извади общината от упадъка и забвението. Днес Ружинци е община, която задържа младите хора и осигурява препитание на стотици свои жители.

Александър Александров, кмет на с. Ружинци, обл. Видин:

Единствени във Видинска област строим детска градина, което е постижение

Разговаря

Цвета ИВАНОВА

– Г-н Александров, през годините много хора в Ружинци останаха без препитание и мнозина я напуснаха. Тръгнаха към големите градове и чужбина да търсят работа. Сега сякаш нещата стоят по-добре. Какво успяхте да промените за трите години от мандата си?

– Аз съм местен човек, познавам всички хора в двете големи села – Ружинци и Дреновец. Като учител съм се срещал със семействата на моите ученици. Познавам ги. Осемте ни населени места са пръснати на голяма територия, а връзка между тях няма. В повечето села живеят само възрастни хора. За младите проблем беше безработицата. През 2016-а тя достигна 71% от трудоспособното население – на първо място в България. Заварих незавършени ремонти на пътни отсечки и на два спортни комплекса в Ружинци и Дреновец. Алармирах областното ръководство, министерствата за положението в общината. Получих разбиране и подкрепа чрез отпускане на повече работни места по програми. Само по програма „Работа“ препитание получиха 153 души. От 25 личните асистенти станаха 79. Грижат се за 148 души, които се нуждаят от помощ в ежедневието. 100 младежи до 29 години получиха работа по друга програма, сега правим подбор на 59 души с увреждания. Те ще работят това, което могат – охрана, администратори в читалища и спортни клубове. Отделно осигурихме топъл обяд за 740 души. В момента 342-ма човека имат работа. При подбора се съобразихме да има поне по един човек от семейство с препитание. Това спря потока към чужбина. Стана ясно, че ако имат работа, хората биха останали по родните места, в родните си къщи.

– Но променяте и средата на живот. С какво започнахте?

– С ремонти на пътищата. Със средства от общинския бюджет ремонтирахме 1 км от отклонението от основния път Е-79, който преминава през общината към село Плешивец. 130 000 лв. вложихме за недовършения път до село Гюргич. С 80 000 лв. изкърпихме дупките по пътищата до Дражинци и Бело поле. 300 000 лв. вложихме за ремонт на улици в Дреновец и Ружинци, които не са обновявани от 40 години. Сега мога да кажа, че от общо 9 населени места до 8 пътищата са в добро състояние. Този процес продължава. АПИ ремонтира пътя Ружинци – Динково, дълъг 22 км. Полага се чисто нов асфалт, а строителните работи са към края си. Ремонтираме и пътя Тополовец – Дреновец – Динково. Става въпрос за полагане на асфалт, направа на банкети, отстраняване на храсти и т.н. Средствата за всички тези ремонти са от нашия бюджет.

– Общината успява ли да спечели финансиране от европейските програми?

– Много трудно. Наш проект за рехабилитация на 7-километров път до Черно поле не можа да набере точки за класиране. Причината – малък брой жители. В селото живеят 180 души. Пред подписване на договор сме за финансиране на проект за подмяна на водопроводи в Ружинци и Бяло поле чрез Програмата за развитие на селските райони. Стойността му е 4,6 млн. лв. Имаме проект за път, за чието обновление се надяваме на средства от Трансграничната програма Румъния – България.

– Санирате ли сгради в населените места?

– Да, обновихме сградата на общинската администрация, на два етапа направихме саниране на кметството в село Дреновец – една голяма сграда в центъра на селото. Сменихме покрива на детската градина и на Дома за стари хора в Дреновец, поставихме слънчеви панели за собствена топла вода. Ремонтирахме и детската градина в село Черно поле. В Плешивец ремонтираме сграда – стара фурна за център за настаняване от семеен тип. Такъв център ни е нужен и в Ружинци. През 2019 г. ще заложим средства в бюджета за изграждането му.

– Стигат ли парите от бюджета за всички тези ремонти?

– През 2016 г. получихме подкрепа от кабинета в размер на 500 000 лв. 300 000 лв. вложихме в ремонта на улиците. От тези средства си запазихме за изграждане на нова детска градина в Бело поле. В това село градината посещават 30 деца, ще се увеличават, но сегашната градина е настанена в бивша съблекалня на футболен отбор. Сградата е пропукана, правени са укрепвания – нови трегери, колони. Експерти от общината оцениха, че изграждането на нова сграда ще ни излезе по-изгодно от ремонт на старата. И преди дни направихме първа копка за строежа. Едноетажната сграда ще бъде готова до една година. Детската градина ще предлага модерни условия за отглеждане и обучение на децата, защото ще има и ново оборудване. Това е единствената детска градина, която се строи в област Видин.

– Използвате ли националните програми, които предоставят по-малко средства в сравнение с европейските, но са необходими на селища като вашите?

– Да. Ремонтирахме читалището в Ружинци със средства от Програма „Красива България“. За първи път тази година спечелихме 5 проекта от ПУДОС за екопроекти. Те се отнасят до озеленяване, изграждане на кътове за отдих.

– За какво друго отделяте средства от вашия бюджет?

– За по-малки, но нужни обекти, които са от значение за хората. В Ружинци изградихме открита сцена, тъй като от две години правим фолклорен събор. Освен в читалището вече имаме и сцена навън. Отделяме 2000 лв. за ремонт на паметника на загиналите във войните от село Черно поле. Това са малки вложения, но са желани от хората.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си