Дигитална система ще следи в реално време нивата на реките Янтра и Белица. Три нивомера с прецизни датчици и оборудвани с GPS системи ще изпращат данните към контролен център, базиран в община Велико Търново. Инвестицията е осигурена по общинската инвестиционна програма и е част от мерките за превенция и управление на рисковете от наводнения.

Първият датчик вече е монтиран под моста на улица „Сан Стефано“ в кв. „Чолаковци“ във Велико Търново. Именно там е една от критичните точки на нивото на р. Янтра. Вторият и третият нивомер ще бъдат поставени в участък от течението на Янтра край с. Пушево и в Килифарево – в коритото на р. Белица.

В процес на разработване е и софтуерно решение, което ще позволи данните за речните нива на Янтра и Белица да бъдат качвани в сайта на община Велико Търново. По този начин те ще бъдат публично достъпни във всеки един момент.

Новата система ще оптимизира връзката между всички институции, имащи отношение към превенция и управление на рисковете от наводнения, бедствия и аварии, считат от администрацията.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си