В „Етъра“ негодуват срещу нов проект за реновиране на комплекса

0

Проектът за модернизация на етнографския комплекс „Етъра“ предизвика недоволство сред бивши директори и служители на музея. Според тях автентичният облик на единствения музей на открито у нас може да бъде компрометиран с планираните стъклени подове и асансьори, за които Община Габрово възнамерява да вземе над 3 млн. лева кредит, за да ги постави.

По думите на Пенка Колева някои текстове в проекта „Етъра – музей за креативен туризъм“ са възбудили неразбиране. „Народно-техническите съоръжения в комплекса са най-ценните неща в него. Има такива, които са единици“, подчерта тя. Според нея бившите директори не са против реставрирането им, стига то реално да показва историческото време. Те са подразнени и от факта, че в проекта е записано да се осигури допълнително осветление на музея.

Колева допълни, че на среща с кмета на града Таня Христова им е било обяснено, че има такива практики в музеите на открито в Европа.

От своя страна настоящият директор на комплекса Светлана Димитрова посочи, че проектът е преминал през няколко обществени обсъждания в Габрово и София. „По него ще се реставрират, консервират и реновират над 16 обекта, сред които хотел и едно голямо училище, което е предоставено на музея. Ще бъдат реновирани и пещи за глина. Ще има асансьор в хотела. Стъклени подове няма да се слагат в къщите. Няма да има виртуална реалност“, поясни тя.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си