В Бургас: Знакови частни сгради връщат блясъка си с евросредства

0

През последните 3 години Бургас коренно промени и подобри своя облик, благодарение обновлението на стотици стари сгради, информираха от общинската администрация. Финансирането за тези дейности идва основно по две направления. На първо място, националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет в Бургас бяха санирани 200 жилищни блока, обитавани от 40 000 души. Вторият сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма „Региони в растеж“. Там може да се кандидатства за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях.

Именно с европейско финансиране по тази програма тече или скоро ще стартира обновление на стари сгради, някои от които знакови и с културна стойност. Те се намират на улиците „Александър Велики“, „Александровска“ 50, „Александровска“ 52, „Хан Крум“ 11 и 13, „Момина сълза“, „Богориди“, „Вола“, „Батенберг“, „Рилска“.

Всичките десет проекта, финансирани по този първи транш от ОПРР, трябва да бъдат завършени до края на 2020 г. „Добрата новина е, че заради активността на Бургас имаме одобрени още 11 сгради, които с втори транш европейски средства да обновим в периода 2020 – 2022 година“, каза кметът Димитър Николов.

Подробности за следващия етап и следващите знакови сгради за ремонт ще бъдат съобщени на пресконференция през следващата седмица. Както при първите десет проекта, Община Бургас ще бъде партньор на собствениците, администрирайки целия процес. Резултатът от изпълнението на такива мерки за енергийна ефективност е намалени сметки за отопление, спестен въглероден диоксид в атмосферата, подобрен външен вид на сградите, комфорт за техните обитатели и безопасност за преминаващите пешеходци.

Извън националната програма за енергийна ефективност и ОПРР, общината стартира собствена инициатива „Нов живот за старите фасади“. Чрез нея тя съдейства на собствениците за ремонт на стари сгради по главните пешеходни „Александровска“ и „Богориди“, като подготвя, администрира проектите и води комуникацията с Министерство на културата, тъй като в повечето случаи това са културни паметници.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си