25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

В Бургас дадоха нов живот за 640 тона изхвърлени мебели

Община Бургас предотврати изхвърлянето на над 640 тона мебели от домакинствата, като ги събра и рециклира. Дейността е в изпълнение на проект „Прилагане на модел за управление на едрогабаритни отпадъци от бита на територията на община Бургас“. Част от мебелите са ремонтирани и подготвени за повторна употреба в работилницата, оборудвана по проекта.

Реновирани мебели са изложени в своеобразен шоурум в жк „Изгрев“, между бл. 34 и 35, който също е част от проекта. Част от подготвените за повторна употреба мебели са предназначени за социални жилища и пенсионерски клубове.

Паралелно с работата по събиране и рециклиране е разработен интернет портал – пътеводител за разделно събиране на отпадъците. Чрез него могат да бъдат правени заявки за извозване на старите мебели от дома на заявителя. Пряко ангажирани в дейностите по проекта, са както студенти и ученици, така и художници, които организираха творческа работилница.

Целта на Община Бургас е да намали количествата на употребявани мебели, които се превръщат в отпадък, като осигури ремонт и им даде възможност за втори живот. Всички дейности са финансирани по ОП „Околна Среда“ и са осъществени в рамките на последните 18 месеца.

Related Articles

Ямбол реализира 3 важни за града проекта

Община Ямбол получи държавно финансиране, което ще бъде насочено към реализацията на три важни проекта за града. Кметът Валентин Ревански и главният счетоводител на...

Архитектурният съвет на Европа с изложба в София

Пътуващата изложба на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ) „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“ гостува в София по покана на Камарата на архитектите в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ