Навигатор Home » На фокус » Вътрешните стълби – функционална и хармонична връзка между етажите

Вътрешните стълби – функционална и хармонична връзка между етажите 

Вътрешните стълби - функционална и хармонична връзка между етажите

Присъствието на стълби в дома ни помага не само да преодолеем различни наклони и височини, а и да превърнем този свързващ различни звена елемент в стилна част от интериора.

Необходимостта от стъпала в жилището възниква при двуетажните еднофамилни къщи, мезонети и тавански помещения, които са на различни нива. Но освен тази ясна функция, стълбата играе и още една важна роля – като част от интериора, тя участва активно в оформянето на неговия стил и от чисто комуникационен аксесоар, тя може да се превърне във водещ интериорен акцент.

Задача на проектанта е да определи мястото на стълбата, а съвременната архитектура дава все по-големи възможности за изработване на оригинални и бутикови модели. Всяка стълба се проектира според пространствените възможности на дадено жилище, но е добре тя да се вижда цялата, или поне по-голямата част от нея. Изборът се обуславя от вида на самото помещение. За правата стълба е необходим повече простор. Витите могат да се впишат и към по-ограничено място, а разгънатите, със своя параден вид, са подходящи за по-щедри пространства.

Освен естетически и функционално издържани,стълбите трябва да бъдат и безопасни при ползване. Затова специалистите препоръчват еднаква дълбочина на стъпалото. Добре е да не са прекалено стъмни и прекалено тесни, за да се улесни преноса на едри вещи. Стъпалата трябва да имат противоплъзгащи се бордове, особено, ако използваните материали са гладки и хлъзгави. За да се избегнат инциденти те трябва да са добре осветени, а контактите да са на удобни за включване места.

Има много креативни и елегантни начини за ефективни решения Ако търсите най-икономичното позициониране на стълбището в пространството е добре да знаете, че изискването за височина на стъпалото в стандартна вътрешна стълба е не по-голяма от 18-19 см. При икономичните варианти се допуска височина 21-22 см. Това определя и широчината на самото стъпало – то може да бъде от 22 см. до 25 см., а дължината варира между 80 – 100 см. Стълбищната конструкция може да бъде бетонна, железобетонна, метална или дървена, но можете да си направите и различни комбинации между материалите – метал и дърво, метал и стъкло.

Много важен елемент, неделим от общата конфигурация на стълбите, е парапетът. Той е най-сложната и скъпоструваща част от стълбата, но същевременно определя и уникалността на всеки модел. И най-обикновената стълба, украсена с оригинален парапет, се превръща във водещ интериорен елемент.

При вертикалните парапети използваните балустри се разполагат на не повече от 12 см помежду им, съобразено с мерките за безопасност. Парапетите тип пано, включват орнаменти от ковано желязо, стъкло и дърво, а хоризонталните обикновено са от метални елементи. Съвременните производители на парапети използват различни материали и комбинации между тях за изработването им: дърво, черен метал, месинг, инокс и стъкло.

И още една идея – не пренебрегвайте пространството под стълбите. Има много креативни и елегантни начини за ефективни решения точно за това тъмно място. Няма да нанесете никаква вреда на интериорната концепция на жилището, ако там си направите импровизирана библиотека или медиен център. Нишите могат да се превърнат още във вграден гардероб или в работен кът, а защо не и в допълнителна спалня за гости. В този кът можете да позиционирате и аквариума или пък да си направите цветарник, с растения, които не обичат пряка слънчева светлина. Просто помислете за какво не ви достига място, проявете находчивост и пространството под стълбата ще ви го предостави.

Отговор на Вътрешните стълби – функционална и хармонична връзка между етажите

  1. Lidiya

    Здравейте,
    Много ми харесва парапета на първата сномка,този в бяло и черно,бихте ли ми казали коя е фирмата изпълнител на този парапет.

     

Добавете коментар