Навигатор Home » Региони » Вършец Връщат блясъка на 100-годишната сграда на музея

Вършец Връщат блясъка на 100-годишната сграда на музея 

15-muzei

Поли ИВАНОВА

Общината във Вършец стартира процедура за избор на изпълнител за ремонт на сградата на градския музей. Кметът Иван Лазаров подписа договор с ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, за финансиране на проекта „Ремонт и обновяване на съществуващата сграда на общинска музейна колекция”. Финансирането се осигурява от Програмата за развитие на селските райони. Стойността му е 250 000 лв. Срокът за изпълнението е 36 месеца.

На сградата, която се намира на централната улица „Република”, ще бъде направен ремонт на покрива и фасадата.

ИСТОРИЯТА

Сградата е строена в началото на миналия век за частен дом. Има уникална за града архитектура и е обявена за паметник на културата от местно значение. Превърната е в музей през 1999 г. Има няколко раздела – античен, археологически находки, балнеология и етнография. До находките от тракийско и римско време са подредени снимки и документи от първите години на Вършец като курорт, както и вещи от бита на местното население. Най-ценният експонат е бронзова скулптура от II век пр. Хр. на Телесфор – сина на бога лечител Асклепй, който също е със славата на лечител и е символ на Вършец. Селището е било СПА център на римските легиони, базирани в крепостта „Монтанезиум” край Монтана. Тогава селището е носело името Медека.

Любопитното е, че археологически разкопки във Вършец не са правени. Всички находки са намерени случайно от местни жители, които са ги предали на музея.

 

Добавете коментар