Площад „Бдинци“

Центърът на Видин – строителна полощдка за година

Цвета ИВАНОВА

Започва дългооспорваната реконструкция на централната градска част на Видин, съобщи кметът на града Огнян Ценков. В ход е изпълнението на проект за смяна на визията, което освен естетически ползи ще има и социални. Зоната ще стане достъпна за повече хора, включително и за такива с увреждания. Официално първата копка ще бъде направена на 10 юли, а лентата за завършване на реконструкцията трябва да бъде прерязана на 1 август 2019 година.

19_Vidin_plo6tad.4
Така ще изглежда центъра на Видин след реконструкцията

Проектът за промяната на центъра се финансира от ОП „Региони в растеж”. Стойността му е 11,9 млн. лв., като приносът на европейското финансиране е 1,7 млн., а на общината – само 554 000 лв. Ще се работи на пет етапа като ще бъде обхванато пространството от драматичния театър и река Дунав до сградата на МВР на улица „Широка”. Първоначално ремонтите ще са в пространството от реката до музей Конака.
Предвидена е цялостна подмяна на подземните комуникации – водопроводи, канализационни тръби, оптични кабели, електрификация. Сегашните са амортизирани и наводняват съседните приземни етажи, предизвикват пропадания по настилката. Сегашната гранитна настилка ще бъде сменена от плочи от термолющен гранит, който е безопасен срещу хлъзгане. Запазват се основните акценти – паметникът на Бдинци в центъра на площада, издигнат през 1943 година, цветните партери, фонтаните. Всичко обаче ще бъде реновирано. Премахват се ротондата от брега на Дунава, фонтанът „Трите грации” пред съда, колоните в древен стил пред музея Конака. Ще бъде възстановен оригиналният вход на художествената галерия, който е бил откъм градския парк.

19_Vidin_plo6tad.1Това е един много важен и нужен проект, обяви кметът Огнян Ценков. Той ще създаде условия за отдих с отделни кътове, ще има ново осветление и пейки в зоната. Обсъждането на реконструкцията е започнало през 2011 година и всеки жител на града е могъл да изкаже своето мнение за него. Обществени дебати са организирани седем пъти. След изпълнението на проекта общината ще постави изисквания за вида на заведенията, които са разположени около площада.
В града има и противници на разрушаването на стария площад, който е с настилка от цветни гранитни плочи. Автор на проекта е светилото в българското градоустройство – проф. Иван Никифоров. Архитекти от Видин и страната събраха над 2000 подписа срещу промяната, но не успяха да я спрат. Проектът е съгласуван с всички държавни институции и изпълнението му започна, обяви кметът. Сключен е договор с МРРБ за финансирането, получени са и всички строителни разрешения.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си