10 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Възстановяват средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол

Започна възстановяването на средновековната крепост „Дъбилин“ в Ямбол. Идеята е мястото да се превърне в атрактивен туристически обект.

Реставрирана ще бъде и кръглата кула на крепостта, по проект на архитект Милена Каменова, дарен на Общината.

Десетилетия наред крепостната стена беше обрасла с растителност и засипана с боклуци. Облагородяването на района започна преди две години, а впоследствие беше монтирано и осветление.

Крепостната стена „Дъбилин“ е обявена за паметник от национално значение, припомня пред БНР директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев. Предполага се, че крепостта е построена във втората половина на X век. Тя е със значителни размери, приблизително около 46 декара, има издължена форма с вход от изток. Била е от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград.

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ