Въвеждат задължителен екостикер за автомобилите

0

Поставянето на екостикери на автомобилите в София и други големи градове в страната е поредното действие за справяне със замърсяването на въздуха. Екологичните знаци трябва да бъдат залепени на предното стъкло на автомобилите до 12 юли т. г. Те ще се издават по време на техническия преглед. Вредните емисии ще се измерват по същия начин, но след това за всеки автомобил ще се издава стикер с чип с информация от коя екологична група е превозното средство.

Ако тази екологична категория не е отразена в превозното средство, се взима датата на първа регистрация”, обясни Бойко Рановски, изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“, цитиран от Нова телевизия. Системата във всеки пункт в страната ще бъде свързана с тази на администрацията, като след края на годината информацията ще постъпва автоматично в системата.

От самите пунктове обаче са скептични и изразяват опасения, че има места, където може да се преминава и да се манипулират уредите.

Стикерът с „еко” обозначението ще бъде залепен на предния прозорец на автомобила. Контролът ще се извършва в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В столицата вече са обособени две зони, в които при мръсен въздух над нормата няма да имат право да влизат автомобили от определени групи. Камерите ще подават информация за нарушителите в Центъра за управление на трафика или чрез регистрационния номер на колата, или чрез чипа от стикера на предното стъкло. Живеещите в зоните ще са изключение от правилото. Не е ясно още как ще се санкционират нарушителите, както и какъв ще бъде размерът на глобите.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си