Всяка трета покупка на имот у нас е с кредит

Между 20 и 30 години е най-масовият срок за връщане на парите

0

Всяка трета сделка за имот е с кредит, като за деветте месеца на годината са сключени 10 683 ипотеки, показват данни на Агенцията по вписванията.

Общо 20 185 нови имотни сделки са изповядани само в град София за деветмесечието на 2019 г., което представлява 6% ръст спрямо аналогичния период за миналата година,анализира Pariteni.bg.

Според експерти изпращаме най-силната година, в която наблюдавахме стабилен пазар с голяма достъпност на жилищата и на кредитите.Това се дължи на нарасналите доходи, исторически най-ниските лихвени нива по кредитите, ниска безработица, ниска инфлация и многото строителни проекти, които бяха реализирани през последните 2 години.

Сравнение между лихвите по ипотечните кредити в 10 от големите европейски държави, доказва, че нивата в България са рекордно ниските, дори съпоставени със страни, чието икономическо развитие и брутен вътрешен продукт са значително по-големи от българския.

Статистиката показва, че средният размер на кредита през тази година в София е 140 000 лева, което представлява 73% финансиране от цената на имотите. 78% от кредитите са с цел покупка на имот, 7% за текущи нужди, 15% за рефинансиране.

Софиянци предпочитат по-дългите срокове, като половината от кредитите са между 21-30 години.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си