Всяка промяна започва вътре в нас, а добрите резултати идват бързо

0
Сара Вишанина е родена на 23 септември 1992 г. в Банско. Завършва ПМГ „Акад. Сергей П. Корольов“ - Благоевград (профил „математика с английски език“). Висшето си образование получава в Университета по архитектура, строителство и геодезия - София. Има специализация „Обществени сгради и комплекси“ (завършена с отличие), с дипломен ръководител проф. арх. Бойко Кадинов. Докато следва, в продължение на две години е стажант в голямо архитектурно студио в София. След завършването си започва работа като архитект в голяма строително-инвестиционна компания. Наскоро се завръща към проектирането в по-малка архитектурна фирма, отново в София.

Арх. Сара Вишанина:
Постигнем ли здрав и енергичен екип в архитектурата, със сигурност ще бъдем успешни в бранша

– Защо избрахте да се реализирате в България
– Всеки млад човек, роден, живял и получил образование в България, трябва да опита да се реализира тук. Смея да твърдя, че УАСГ ми даде здрава основа от знания, научи ме да обръщам внимание на детайлите и да бъда последователна и отговорна. Младите специалисти трябва да даваме сили и сърце и да жертваме голяма част от личното си време в името на професията. Все пак никой никога не ни е обещавал, че нещата ще се случат веднага и ще бъдат лесни. Затова пък в моя все още кратък професионален път се стремя те винаги да са интересни! България има нужда от позитивни, оперативни, интелигентни и мотивирани хора във всяка една сфера. Освен всичко изброено дотук, ежедневно се срещам с колеги, които имат богат опит и познания. На мнение съм, че ако човек има желание и амбиция, ще научи много от тях тук, в България. В момента работя в София в по-малка архитектурна фирма с изключително млад екип. Щастлива съм от факта, че често обсъждаме налудничави идеи, тъй като все още не сме достатъчно обременени от законовите разпоредби или пък от дългогодишен предишен опит. Също така ми гласуват доверие да ръководя проекти от анализа на събраната в началото документация до завършването на интериора. Това ми дава изключително добра подготовка, защото се сблъсквам с интересни казуси във всички етапи на проектирането.
– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?
– Проблемите съществуват единствено когато ние ги счетем за такива. Затова все повече се стремя да ги приемам като градивни ситуации, свързани с придобиване на ценен опит. Инвеститорите са нашите работодатели и трябва да се съобразяваме с техните изисквания, като междувременно спечелим тяхното доверие. След като клиентът е дошъл при нас, означава, че той до някаква степен осъзнава значението на професионалната помощ, защото тя ще му спести много нерви, средства и загуба на време. Това се постига, когато ние, специалистите, мислим за всички етапи едновременно и предвиждаме обстоятелствата с доста ходове напред. Положителната тенденция, която наблюдавам напоследък в българското общество, е, че все повече хора специализират в своята област и осъзнават невъзможността всеки човек да разбира от всичко. Практикуващите архитекти ежедневно се сблъскваме със ЗУТ. В началото мислех, че в този закон се коренят само проблеми. Но поглеждайки от положителната страна, всъщност това прави проектирането на качествен продукт в поразяващи архитектурата условия още по-голямо достижениe и успех. По този начин се познават добрите български архитекти.
– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?
– От две години живея в нов, развиващ се столичен квартал. Отскоро със съседите се организирахме в комитет, който полага големи усилия за облагородяване и правилно развитие на района ни. Това се изразява в подобряване на инфраструктурата, строителство на детски площадки, детски градини и училища, граждански контрол върху строителството, инициативи за увеличаване, почистване и поддръжка на зелените площи. Радвам се, че в квартала ни живеем доста дейни млади хора, които държим на правото си да се развиваме в нормална и цивилизована среда. Всяка промяна започва вътре в нас, а добрите резултати идват бързо, когато съумеем да се обединим в здрав и енергичен екип. Постигнем ли такъв екип и в архитектурата, със сигурност ще бъдем успешни в бранша. Паралелно със София, с особен интерес следя развитието и на моя роден град – Банско. След кризата през 2008 г. строителството там се нормализира, вече се правят само разумни и икономически обосновани инвестиции. Винаги съм считала, че запазването на възрожденския стил и неповторимата архитектура е обществена кауза. Това спомага за съхраняването на самобитния дух и за привличане на туристическия интерес към града и региона. Още по-голям успех ще имаме, ако в новите постройки се подчертава оригиналното съжителство между дървото и камъка в прегръдката на една съвременна и модерна интерпретация.

7-Дипломна-работа---Архитектурно-училище---Библиотека
Дипломна работа – Архитектурно училище – Библиотека
7-Дипломна-работа---Архитектурно-училище---Екстериор-2
Дипломна работа – Архитектурно училище – Екстериор
7-Дипломна-работа---Архитектурно-училище---Екстериор3
Дипломна работа – Архитектурно училище – Екстериор
7-Дипломна-работа - Архитектурно училище - Интериор-2
Дипломна работа – Архитектурно училище – Интериор
7-Интериорен-проект-на-апартамент-в-гр.-Банско-1
Интериорен проект на апартамент в гр. Банско
7-Интериорен-проект-на-апартамент-в-гр.-Банско-2
Интериорен проект на апартамент в гр. Банско

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си