Всяка втора фирма кандидатства за европари

0

Близо 280 млн. лв. ще бъдат разпределени през тази година под формата на субсидии по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Около 20% от тях ще бъдат директно предоставени на определени бенефициенти. Парите за бизнеса са разпределени приблизително поравно между трите приоритетни оси – технологично развитие и иновации (68,5 млн.), предприемачество и капацитет за растеж (67,2 млн.) и енергийна и ресурсна ефективност (71,6 млн.).

Традиционно на най-голям интерес се радва мярката за закупуване на машини и апаратура. През първия програмен период това бе разделът, по който парите се изчерпаха веднага. На този фон половината фирми декларират, че ще кандидатстват с проекти по някоя от оперативните програми. Това означава, че част от тях все пак имат заделен ресурс, който да вложат при съфинансирането на проектите.

В същото време бизнесът масово планира да увеличи производството си, да разработи нови продукти и да търси нови пазари за тях. Оптимизмът ще се отрази и на наемането на работници – фирмите планират да наемат повече хора и да увеличават заплатите. Проблемът с кадрите обаче остава и не е ясно каква част от предприятията ще успеят да изпълнят намеренията си. Ако допреди година-две масово са се търсели общи работници, то сега почти всяка втора фирма се оплаква от недостиг на мениджъри и друг ръководен персонал, показва анализът за развитието на икономиката през 2017 г. на Българската стопанска камара.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си