Време разделно за училищните ремонти

0

Багери, шум от ремонтни дейности, разкопани площадки и висящи скелета по фасадите – макар и неприятна, картината е доста обичайна за първия учебен ден. Години наред училищата приличаха на строителни площадки дълго след еуфорията на 15 септември. Затова и школските директори си отдъхнаха заслужено, когато се разбра, че вече сами ще възлагат обществените поръчки за ремонтите през лятото. Делегираните им от Министерството на образованието права бяха с цел строителните дейности да приключват в срок, за да не се пречи на учебния процес след първия звънец през есента. В Националната програма за модернизация на материалната база на училищата са предвидени 12 милиона лева. Любопитната подробност обаче е, че за тези средства могат да кандидатстват единствено школата, които са на подчинение на министерството. Фактът, че някои учебни заведения останаха „на сухо“, породи недоволство сред директорите, които определиха делението на държавни и общински училища като дискриминационно. Родители пък се опасяват, че бързата работа ще е за сметка на качеството. Гоненето на срокове ще доведе до занижен контрол, което пък ще е идеална предпоставка за злоупотреба със средства.

4-5rod

Неясни критерии

Общо 117 848 лв. ще вземат школата Арх. Йордан Миланов в Перник и Н. Й. Вапцаров в Радомир, като парите са предназначени за обновяване на техническото оборудване в кабинетите. Помощното училище Васил Друмев в Шумен ще разполага с 46 234 лв., за да оправи покрива си и санитарните възли. От списъка с одобрените от министерството кандидати се вижда, че за оборудване на кабинетите за практическо обучение, работилниците и лабораториите на професионалните училища се отпускат между 575 и 63 500 лева. Учебните материали и пособия, включително и спортните уреди, са оценени между 637 и 6500 лв., 22 хил. лв. е горната граница за учебно оборудване и обзавеждане, а за нови подове се предоставят максимум 17 500 лева. Не става ясно обаче дали сумата зависи от броя на записаните ученици, от общата площ на училището, от големината на планирания ремонт, или просто квотите са субективно разпределени от чиновниците в министерството според наличните средства.

Одобрените училища сами ще избират изпълнителите, които първоначално ще получават 80 на сто от сумата, а останалите 20% – след като завършат дейността си.

По разчетите на образователното ведомство, ако статуквото се бе запазило, заради дългите технически процедури ремонтите щяха да започнат не по-рано от октомври 2014-а. Което на свой ред щеше да е пагубно конкретно за опустошените от наводненията училища във Варна и Добрич. Там са необходими към половин милион лева за спешни ремонти. Ако те не бъдат направени, следващата учебна година в двата града може и да не започне, опасяват се експерти.

4-5_remonti

Спасителният план на МОН

Министерството на образованието, ако тръгне да възлага открита процедура по Закона за обществените поръчки на тези 12 млн. за ремонт на училищата, процедурата ще се проточи, а може и да не приключи до края на годината. Затова възприехме подхода самите директори на училища да могат с обявление да направят бързо и в срок възлагането на обществена поръчка, обясни главният секретар на МОН Сергей Миланов. Според него най-лошото в случая е, че бързата процедура засега не важи за огромния брой общински училища.

4-5-remont_u4-6te

Първолаци сричат във физкултурен салон

Ремонтите в училища и детски градини в Пловдив миналата година продължиха повече от месец след 15 септември. Безпрецедентен бе случаят с НУ „Христо Ботев“, в което част от учениците залягаха над букварите във физкултурния салон, а останалите провеждаха учебните си занятия в близкото читалище. Школото се ремонтираше по фонд „Козлодуй“, а изоставането в графика беше ясно още през лятото. От общината уверяваха, че строителните дейности ще приключат в срок, но обещанието не беше спазено.

В елитната ЕГ „Пловдив“ в първите дни след 15 септември средношколците използваха само едно от двете стълбища, защото северното трябваше да се ремонтира поради пукнатини.

Неравна битка с изостаналите ремонти водиха и родители на деца от пловдивските забавачки.

ОУ „Асен Златаров“ в асеновградското село Боянци пък бе на крачка от срутване. Поради липса на достатъчно класни стаи там шестокласници бяха принудени да учат в дървена барака. След избухналия скандал обаче директорът разпореди учебните занятия в пристройката да бъдат преустановени.

4-5_u4ili6ta_Plovdiv.new.

С 290 хил. лв. санират гимназията по машиностроене в Пловдив

6 общински и 2 държавни учебни заведения в област Пловдив ще бъдат ремонтирани и модернизирани през лятото със средства по Националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН). Сред тях са Професионалната гимназия по машиностроене и Електротехникумът. Там ще се извърши саниране и подмяна на дограмата. От гимназията са кандидатствали по проекта на МОН и най-късно през следващия месец строителните дейности ще стартират. Спечелените средства за саниране са в размер на 290 хил. лв. Предстои обявяването на търг за фирма, която да извърши ремонта. С допълнителни средства училището ще закупи оборудване за кабинетите, както и машини за практическо обучение. Не са отпуснати обаче средства за подмяна на санитарните възли в административната част на сградата. Ремонт на ВиК мрежата трябва да бъде направен в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. В ОУ „Димчо Дебелянов“ ще бъде закупено учебно оборудване, ще се подновява и подовата настилка. Същите дейности предстоят да се извършат в ОУ „Яне Сандански“, СОУ „Черноризец Храбър“, ОУ „Алеко Константинов“, СОУ „Патриарх Евтимий“, СОУ „Паисий Хилендарски“, СОУ „Софроний Врачански“ и ОУ „Панайот Волов“. Строително-ремонтни дейности ще има и в НУ „П. Р. Славейков“, във Френската гимназия, Математическата и Езикова гимназия „Пловдив“. Средствата по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа“ ще се разпределят не по области, а по училища. В момента се извършва преглед на заявките за доставка на оборудване. В случай че стойността на заявеното от класираните училища оборудване е по-малка от определените за тях средства, парите ще бъдат преразпределени към училищата, чиито проекти са останали в резервите, което ще промени съотношението на първоначално определените средства за училищата.

Общински школа чакат пари от резерва за неотложни реконструкции

Възможността училищата да бъдат възложители по реда на ЗОП ще доведе до по-голяма ефективност при изпълнение на ремонтите и до по-качествен контрол при самото изпълнение, смятат от МОН. Облекчението обаче се отнася за школата към просветното министерство. Директорите на общински училища са в очакване на финансиране за наложителните ремонти. Правителството предостави по бюджетите на общините допълнителни 1 689 474 лв. за приоритетните ремонтни дейности в общинските училища. Средствата са предвидени в централния бюджет в частта за структурни мерки и програми за развитие на образованието.

Анализ на Министерството на образованието и науката на база проверки на регионалните инспекторати по образование показва, че 221 държавни и 1372 общински училища не отговарят на санитарно-хигиенните изисквания. В основната си част тези училища имат предписания от контролните органи за извършване на ремонтни дейности. 220 000 лева ще бъдат разпределени за неотложни школски ремонти на общинските заведения в Пловдив. Сумата е формирана от резерва към делегираните бюджети на училищата. От тях 7000 лева отиват за покривен ремонт на СОУ “П. Яворов“, още толкова за водопровода там. За отстраняване на теч от покрива и основен ремонт пари ще получи и ОУ “ Алеко Константинов“, но те ще бъдат в пъти по-малко от необходимите. Крупната сума от 50 000 лева отива за ОУ “Антим I”, с която ще се смени водно-отоплителната система.

4-5tro

Военноморският флот на САЩ реновира ОУ „Иван Хаджийски“ в Троян

Със сериозен инвеститор могат да се похвалят жителите на Троян. Не кой да е, а Военноморският флот на САЩ ремонтира сградата на ОУ „Иван Хаджийски“ в града. Американците ще вложат 230 хил. долара в реновиране на учебното заведение, съобщават от общината.

Това е най-старото училище в града, построено през 1896 година. Проектът за ремонта е подготвен през миналата година и е по програма на Военноморския флот на САЩ, с чиято подкрепа се работи по различни инициативи в страни от Европа. Договорът за финансиране на строителството е сключен чрез Американското посолство в София, откъдето са избрани проектант и изпълнител.

4-5tro1

Строителните дейности са поверени на дружество от Сливен, с което американците са работили и преди.

Предстои да се ремонтират цялостно покривът и фасадата на сградата, да се подменят улуците и дограмата, да се направи външно пребоядисване. Крайният срок за приключване на ремонта е май 2015 г., но разчетите са основните дейности да се извършат през ваканцията това лято, за да не се затрудни учебният процес след 15 септември.

На 27 юни представители на фирмата изпълнител, придружавани от зам.-кмета на Троян Поля Димова и началника на отдел „Образование, култура, спорт и младежки дейности“ в общинската администрация Иванка Джабраилова, са направили работно посещение в училището. Тогава било уговорено незабавно да започне почистване на таваните и други помещения от ненужните училищни мебели и инвентар, за да се освободи терен за ремонтните дейности.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си