Навигатор Home » Региони » ВРАЦА Учат домакинствата как да пестят електроенергия

ВРАЦА Учат домакинствата как да пестят електроенергия 

Проект „Фиеста“ се реализира още в общините Пазарджик и Бургас

Поли ВАСИЛЕВА

С помощта на международен проект, в който участват общини от 5 държави – Италия, Испания, Хърватска, Кипър и България, врачани се учат как да пестят електроенергия, съобщиха от общината. Проектът, наречен „Фиеста”, или интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата, се прилага от 2015 г. Финансира се от Програма „Интелигентна енергия за Европа” на ЕК. Вече много семейства с деца са научени как да пестят електричество. Това е станало чрез усвояване на формули за семеен енергиен анализ. Чрез него всяко домакинство може да оцени енергийното си потребление и да открие начини за спестяване. Софтуерен продукт на сайта на проекта пък дава съвети за спестяването на базата на въведени конкретни данни за потреблението. Специални екипи са изготвили енергийни одити на 173 домакинства. 26 от тях са получили енергоефективни уреди.

Организирани са много срещи с ученици, на които също са разяснени правилата за икономично използване на електроенергията. Направени са и срещи с търговци на енергоефективни уреди. Сключени са и споразумения с две от големите търговски вериги за бяла и черна техника, които също са поели ангажимент да разясняват на клиентите си предимствата на уреди с ниско потребление на електрически ток.

„Енергийно“ бюро в града също ще дава съвети на гражданите дори и след приключване на проекта, допълват от общината. Освен Враца същия проект прилагат и общините в Бургас и Пазарджик.

 

Добавете коментар