Враца с пречиствателна станция за отпадни води

0

Пътят до съоръжението е асфалтиран, изградена е и лесозащитна зона срещу миризмите

Поли ВАСИЛЕВА

Враца вече има пречиствателна станция за отпадни води, съобщи кметът Калин Каменов. От дни съоръжението е в работен режим след близо 2-годишна модернизация. Реконструкцията на старата станция бе част от големия проект за обновлението на водния цикъл на града, чието изпълнение закъсня. Стойността му е 15,7 млн. лв. Ремонтът е започнал през 2009 година с финансиране от Оперативната програма „Околна среда“. До 2015 г. обаче са били изпълнени само половината от предвидените строителни работи. Срокът за завършване е пропуснат заради неразбирателство в консорциума. По тази причина времето за изпълнение е удължено. Истинският напредък започва през 2016-а. Изпълнителят е същият – консорциум „ВМВ“ ДЗЗД, с водещ партньор „Водстрой“ АД. От тогава до сега е завършена сградата за обезводняване на утайките. До септември миналата година са рехабилитирани всички основни съоръжения.11_Vraza_pre4istv.stancia.1

Пречиствателната станция има капацитет 94 000 еквивалент жители с европейски стандарти за пречистване на водата. Работи и модерна автоматизирана инженерна технология за пречистване.

Пътят до станцията е асфалтиран. Изградена е и лесозащитна зона за спиране на миризмите. Реално Враца вече има една модерна фабрика за пречистване на отпадните води, която работи по екостандартите на ЕС, обясни кметът.

С нова визия ще бъде и пешеходната зона в града

Поли ВАСИЛЕВА

11_Vraza-2Започна реконструкцията на централната пешеходна зона на Враца, известна сред гражданите като „Пробива“. Тя започва от площада с паметника на Христо Ботев, минава покрай сградата на пощата и сувенирната палата, продължава по участък от улица „Кръстьо Българията“ и стига до бившето кино „Коларов“.

Предвидено е да се подмени водопроводът пред общината и да се направят нови отклонения към читалище „Развитие“. По продължението ще бъде подменена сегашната настилка от плочи, уличното осветление, поставени нови паркови елементи. Обновление е предвидено и на зелените площи с нови дървесни и декоративни видове. Сегашните дървета няма да бъдат премахнати изцяло, а само тези, които са изгнили. Лесоексперти са оценили, че те са 20 броя. На тяхно място ще бъдат засадени нови с по-широка корона.

Проектът за обновление на „Пробива“ е на стойност 6,9 млн. лв. Средствата са осигурени чрез Европейската програма „Региони в растеж“. За изпълнител е избрана фирма „ВМ – Враца 2018“ ДЗЗД.

В зоната ще бъдат изградени велоалеи и поставени нови информационни табели.

Заедно с реконструкцията на „Пробива“ започва и обновление на 12 улици, които са свързани със зоната. На първи слой асфалт в двете си платна е крайречният булевард, започва асфалтиране и на улица „Сава Катрафилов“. До края на юли ще бъде асфалтирано и кръстовището на булевард „Руски“. Изпълнител е „Понстройинженеринг“ ЕАД с ръководител Найден Николаев.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си