Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Впечатляващата визия на Училището по изкуства в Сингапур

Впечатляващата визия на Училището по изкуства в Сингапур 

21-4

Проектът е комбинация от студен минимализъм, азиатска функционалност и европейска артистичност   

21-6     21-15

21-5School of the Arts Singapore (SOTA) е едно от училищата, което впечатлява както с високата степен на образование, което дава, конкурирайки се с най-добрите в света, но и с естетиката и авангардността на целия учебен център и прилежащия към него район. Футуристичната архитектура на Училището по изящни изкуства е дело на голям екип от архитектурно студио WOHA. Проектът е на площ 52945 кв. м, а инвестицията е близо 121 млн. долара. Резултатът е наистина смайващ заради постигнатата максимална симбиоза 21-13на природа и сгради. Зелената тема е застъпена до такава степен, че дори вътре в аулите и големите зали са интегрирани съществуващите на терена огромни дървета от ценни видове. Гимназията за визуални и сценични изкуства се намира в сърцето на Сингапур, на входа към квартала на изкуствата и развлеченията. „Дизайнът е нова парадигма – голям и плътен градски обект, но ефектно перфориран, което позволява навлизане на много естествена светлина и вентилация във всички модули, въпреки огромните им размери“, 21-9описват обекта дизайнерите от WOHA. Постмодерен миш-маш между студен минимализъм, азиатска функционалност и европейска артистичност- така пък критиците определят тяхната работа след реализацията на проекта. Като игра на плътното и празното може да се определи изборът на архитектурни решения за основните сгради и материалите, вложени в тях. В различните корпуси се редуват плътни носещи стени и площи изцяло от стъкло и метал. Зелените фасади са екологични филтри, намаляват 21-12отблясъците и праха, поддържат помещенията охладени и в комбинация с акустичните тавани поглъщат шума от движението. Училището по изкуствата е проектирано така, че да е своеобразна „машина за вятър”, предназначена да насочва много лекия бриз, характерен за Сингапур, към вътрешните помещения. Трите дълги правоъгълни блока на училището имат различна точка на достъп – с отделни входове са, но са визуално свързани от общи циркулационни пространства. „Тази архитектура е проста и практична и в 21-14същото време гарантира максимална гъвкавост и устойчивост на постройките“, убедени са авторите на проекта. За да защитят докрай екоконцепцията си, те са развихрили въображението си и за покрива на училището. Той е проектиран като голям парк за отдих в небето и включва 400 метра алеи за разходка, отдих и спорт.21-8

Снимки:                            

© Патрик Бингам-Хол

Добавете коментар