Откриването на паметната плоча на проф. Димитър Атанасов Стригачев в Грамада

Цвета ИВАНОВА

Войнишките паметници във Видинско нараснаха с 10, съобщи заместник областният управител Анжело Каменов. Към съществуващите 76 в регистъра на военните монументи са добавени и издигнатите през последните години нови 10.

Първите паметници са изградени в различни селища малко след Балканската и Първата световна война. На тях обикновено е изобразен редови войник с щик в ръце, устремен в боя. По-късно продължава вдигането на нови монументи, които са по-различни скромни пирамиди или плоча, залепена на голям камък. На плочите са изписани имената на падналите в битките войници. В Белоградчик паметникът е на загиналите във войните от 1912 г. до 1945 г. борци от цялата община. Паметници са открити в селата Делейна, Градец, Цар Шишманово, Ясен, Средогрив. Надгробни плочи са изградени и във Видин на капитан Кирил Минков, потопил турския кораб „Хамидие”, на Иван Тодоров от Ново село, загинал при битката на Червената стена, Македония, преди 100 години. Белоградчик почете с паметна плоча и загиналите в битката на 4-6 ноември край града по време на Сръбско-българската война.

Искаме да издирим и паметниците на граничарите и тях също да включим в регистъра, допълни зам. областният управител. Войнишките паметници са под закрилата на Военното министерство.

В различни селища поставят плочи в памет на забравени местни герои, които имат принос в различни области на живота. В село Антимово например изградиха монумент на Иван Костов Томов – капитан на български кораб, спасил Пирея от взрив.

В Грамада пък поставиха паметна плоча на проф. Димитър Атанасов Стригачев – учен фитопатолог със 100 труда за вирусните болести по растенията. Той е непознат на младото поколение. За него обаче вече напомня паметникът в центъра на града.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си