Навигатор Home » Екология » Властта ревизира позицията за Национален парк „Пирин”

Властта ревизира позицията за Национален парк „Пирин” 

11-PIRIN-1

Протести на природозащитници ускориха развръзката

Подписаното на 2 март 2017 г. от министъра на околната среда и водите Ирина Костова решение, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин” не се нуждаят от екооценка, взриви общественото мнение и предизвика протести. Според природозащитниците новият план разрешава строителни дейности на площ от 4000 хектара в защитената територия и сеч на гори за стопански нужди. Решението за предварително изпълнение бе с краен срок за обжалване 6 март 2017 г., което допълнително нажежи обстановката и действията на екоактивистите. Позиция по проблема взе и президентът Румен Радев. Според него решението на Министерството на околната среда и водите е прибързано. „Считам, че решението да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023 е прибързано. Това е общественозначим въпрос”, написа в профила си в социалната мрежа държавният глава.

Той се ангажира и разговаря по темата със служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова и с премиера Огнян Герджиков, за да се намери прозрачно и отговорно решение, и най-важното – да се защити общественият интерес.


ОБРАТ

Министър Ирина Костова:11_Kostova

Отменям решението си по целесъобразност

Министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова съобщи пред медиите и представители на протестиращите становището си по казуса за управление на Национален парк „Пирин“.

„Поради големия обществен интерес през последните дни и след много заседания и консултации с експерти и директори на дирекции в МОСВ реших да отменя решението си да не се извършва екологична оценка на актуализирания План за управление на Национален парк „Пирин“, каза министър Костова. Тя подчерта, че взетото от нея решение на 2 март е законосъобразно, но го отменя по целесъобразност. „След обществения отзвук личното ми мнение е, че трябва да бъде извършена екологична оценка на Плана“, уточни Костова.

Добавете коментар