7 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Високоскоростна железница до Тибет пуска през юли Китай

Автономният район Тибет ще пусне в експлоатация високоскоростни влакове от 1 юли. Така вече всички провинции в Китай ще имат имат високоскоростни жп услуги.

По 435-километровия маршрут до столицата на района Лхаса ще се движат влакове от серията „Фусин“, каза представител на Китайската железопътна компания.

Строежът започна през 2014 г. върху жп линията, свързваща Лхаса с Нинчи в източен Тибет. Това е първата електрифицирана жп линия в района, която ще започне да оперира през юни тази година. Поставянето на релсите беше завършено в края на 2020 г. Проектираната скорост по линията е 169 км/ч.

Като собственик на най-развитата високоскоростна железопътна мрежа в света, Китай планира да разшири общата ѝ дължина до около 50 000 км до 2025 г. Тя ще покрива 98% от градовете с население над 500 хиляди души.

 

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ