Железниците остават във фокуса на внимание на ЕК

Мултимодалният транспорт е транспортът на бъдещето, заяви комисарят в Европейската комисия Виолета Булц при посещението си в София. Тя участва в двудневна министерска среща на високо ниво на тема „Мултимодален транспорт за Европа” заедно с министрите на транспорта на ЕС. Темата е част от инициативата на ЕК 2018 г. да бъде обявена за Година на мултимодалния транспорт.

Според Булц това е посоката за намаляване на замърсяването на въздуха, включително на емисиите въглероден диоксид. Тя посочи, че участниците в конференцията са решили да обърнат внимание на започнатите, но недовършени транспортни проекти, за да бъдат свързани съществуващите трасета, както и на липсващите стандарти. В бъдеще дигиталната инфраструктура ще надгражда физическата, коментира тя. Предстои да бъде изготвен анализ, който да обхване правата на пътниците, ползващи мултимодален транспорт, както и издаването на билети. На дневен ред е обсъждане на предложението за стандартизирана тол система в ЕС. Възможно е да видим първите пилотни проекти през есента, обяви комисар Булц.

Тя прикани България да се възползва освен от грантовото финансиране до 2020 г. и от другите възможности на финансовите инструменти, включително Плана за инвестиции и публично-частното партньорство в сферата на жп транспорта. „Това са инвестиции, които се връщат във времето“, коментира комисарят по транспорта и подчерта, че железниците остават във фокуса на вниманието на ЕК.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си