Вино за $40 000 бутилката се сервира не в чаши, а в специални кристални лъжици

Tokaji Essencia от 2008-а година е сред най-скъпите вина в света

0

Бутилка вино от 2008 г. на цена от $40 000 вече е сред най-скъпите вина в света. Противно на очакванията питието не е френско, а унгарско. Виното със зашеметяваща за бутилка цена е Tokaji Essencia на винарна Royal Tokaji . То е произведено от лозя от подножието на Карпатите в североизточна Унгария, където един от най-старите и най-легендарни европейски винарски райони се възражда след вековна криза.

За да се произведе една магнум бутилка от тръпчиво сладката Essencia са нужни повече от 400 килограма грозде, много търпение, заради продължителното узряване и много човешки усилия. Всеки грозд от лозовите масиви се събира на ръка, което поставя Essencia сред най-трудоемките вина в света.

В резултат на това само 18 бутилки от тази много специална реколта от 2008 г. ще достигнат до купувачите. Това прави виното страхотна примамка и изкушение за сериозните колекционери.

„2008 е призната за изключителна реколта, а Essencia е вид вино, което може да старее 100 години или по-дълго,“ казва Том Хъдсън, директор на базираната в Лондон Farr Vintners, най-големият британски производител на висококачествено вино пред „Форчън“.

Сладките вина, произведени в унгарския регион Токай, разчитат на плесента botrytis cinerea – или т.нар.„благородна гниене“ – гроздето изсъхва на лозата почти до стафида и така се повишават концентрацията на захар.

Essencia се различава от останалите токайски вина по това, че е направено изцяло от сок при процеса Aszú (Асу – от староунгарски, което означава „изсушен“). Високите нива на захар на течността изискват много дълга ферментация, която продължава до осем години (в сравнение с няколко дни или седмици за повечето вина) и достига само 2-4% алкохол. Виното изтича без пресоване и е изключително концентрирано и гъсто. Не всяка реколта, направена по метода Aszú, е с достатъчно високо качество. Затова и бутилките от Essencia се появяват толкова рядко и заслужено са толкова скъпи. Виненият еликсир е с консистенцията почти на сироп. Затова и се сервира в малки дози,в кристални лъжици, а не в чаши.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си