Винаги сме се старали да постигаме баланс между интересите на компанията и грижата за нашите работници и служители

0

В началото на новата 2020-а година, разговаряме с Емил Гатев – директор на завода за санитарна арматура на “Идеал Стандарт-Видима” АД. За успехите, проектите, предизвикателствата в бизнеса и хората, които стоят зад тях:

– Г-н Гатев, преди три години „Идеал Стандарт – Видима“ започна мащабни инвестиционни проекти. Съвсем наскоро открихте официално модернизирания завод за санитарна арматурав резултат на тази инвестиционна програма. Какво стои зад тази инвестиция?

– Зад този резултат стоят много труд, отдаденост и професионализъм, за да отговорим на новите предизвикателства на пазара. Ние внимателно правим анализ за тенденциите на пазара за следващите години и се опитваме технологично да отговорим на тях, да бъдем все по по-бързи и по-гъвкави в решенията си, за да осигурим нашето бъдеще. Основната цел на нашата компания е да изгради бъдеще на този завод за следващите години. Инвестиционният проект има няколко цели – подобряване на условията на работа с облекчаване на ръчния труд и автоматизация, повишаване на капацитета и производителността. Инвестирахме в ново оборудване, някои от ключовите проекти бяха свързани с: внедряване на нова високопроизводителна машина в процес „Леярен; в процес „Механичен машинният парк бе обновен с 2 нови високопроизводителни CNC машини за цялостна обработка на детайлите само от една машина, в процес „Шлайф-полирен въведохме в експлоатация 22 робота за облекчаване на ръчния труд и повишаване ефективността на производството; внедряване на ново поколение CNC машина за машинно полиране на повърхности Mepsa за по-висока гъвкавост в обработката на сложни повърхности.

– Какви инвестиции и колко човешка енергия са вложени до официалното рязане на лентата на обновения завод?

– Инвестициите са над 62 милиона лева. Най-голямото предизвикателство пред българския екип по време на тригодишната инвестиционна програма бе да запазим нормалното производство, докато трае процеса на реконструкция.

В началото сме на новата календарна година, но преди да споделите стратегията за нея – какво успяхте и какво не успяхте да постигнете в бизнеса за 2019-а?

– Разбира се, че имаме стратегия за тази година, която е част от тригодишната стратегия, която ще приключи 2020 година. Предстои следваща тригодишна до 2022 година, в която ще начертаем нашите следващи стъпки, които зависят изцяло от пазара. Работим с тригодишни стратегии, а не с по-дълъг период, защото пазарът е много динамичен и много бързо се променя.

Успяхме да приключим реконструкцията на завода и успяхме да променим организацията. Предстои да изградим до края информационните потоци вътре в производството, съобразно новото оборудване. Работим усилено и това ще бъде приключено на първо тримесечие през следващата година.

– Освен инвестиции в технологичната сфера ключови остават и вложенията в хората. Как преодолявате кризата с работната ръка, която е проблем за цялата страна?

– Хората, или по-точно – благополучието на хората, винаги е бил основен фокус на местното ръководство на компанията през всичките години на динамично развитие. Винаги сме се старали да постигаме баланс между интересите на компанията и грижата за нашите работници и служители. Не е клише, че компанията – това са хората, които работят в нея и в тази връзка ние сме длъжни да отговаряме на техните потребности. Всяка година осигуряваме максимално възможното увеличение на възнагражденията, както и успяваме да поддържаме и обогатяваме една доста мащабна социална програма, дори и в години икономически затруднения, какъвто беше периодът след кризата от 2009 г. Всички вътрешни проучвания за удовлетвореност на персонала ни показват, че хората ценят най-много това, че компанията им дава сигурност, защото е стабилен работодател. За тази наша политика бяхме отличени от Областна администрация Габрово за „Най-добър работодател“ в годишните им награди „Дързостта да бъдеш първи“.

През последните години и ние, като повечето работодатели, също изпитваме затруднения при набирането на работници за производствата. Нивото на безработица в региона е 3%, а област Габрово е след най-бързо обезлюдяващите се в страната. Отчитаме и постоянно понижаване на квалификацията и мотивацията за работа на кандидатите. За да се справим с това, постоянно надграждаме нашите процеси за обучение и оценка на трудовото представяне. От години организираме стажантски програми за студенти, а през последните две години и за ученици, за да може и младото поколение да ни познава и да ни припознае като бъдещ работодател, както и ние да се адаптираме към техните очаквания.

– Корпоративната социална отговорност е отличителна за „Идеал Стандарт – Видима“. Кои бяха най-големите ви активности през тази година?

– Много важна е и средата на живота на хората, работещи в нашата Компания. Ние напълно осъзнаваме това. Това е нашата отговорност като компания и най-голям работодател в региона с над 3200 служители. Ежегодно подкрепяме образователни, културни, спортни и други клубове и организации в Севлиево, които със своите постижения в страната и чужбина доказват, че даваме по-добра възможност за допълнително обучение и изяви на децата. Също така имаме няколко съвместни инициативи с други компании в региона, които тази година продължаваме – основно насочени в здравеопазването с цел подобряване на условията в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“. През ноември открихме обновените детско и вътрешно отделения в болницата. Мисля, че имаме добра синергия и разбиране за подобряване социалния и икономическия живот в града, което е знак, че добрият пример заразява.

– И нещо в по-личен професионален план – вие сте част от екипа на завода от 2003 г. Бил сте ръководител отдел „Организация и планиране на производството“, ръководител проект „Оптимизация на производителността в производствените процеси“, директор производство. Какво от този опит пренесохте в сегашната си позиция и кое е личното ви предизвикателство в работата?

– Целият натрупан опит, които имам за тези 16 години ми помага много в работата днес. Тук, когато постъпиш на работното място, екипите, с които аз съм работил, а те са достатъчно голяма палитра, важна е целта – да бъде постигната. Всички колеги се опитват да предадат професионализма по най-добрия начин. Имал съм уникалния шанс да работя в структури, стартирайки от „Организация и планиране на производството“ и приключвайки до Ръководител на „Оптимизация на производителността в производствените процеси“, с ръководители, които са давали всичко от себе си, за да може, изграждайки мен, да изграждат и организацията, която да отива на по-високо ниво. През последните три години най-голямото предизвикателство бе да направим реорганизацията и трансформацията в завода без да намаляваме обемите на производство.

Освен, че ръководите завода за производство на санитарна арматура, вие сте и председател на бизнессдружение “Севлиево 21 век”. Какви инициативи сте подели, за да превърнете Севлиево в по-добро място за живот?

– В годините можем да изброим много инициативи, които винаги са с цел да сме в помощ на Общината. В това сдружение е много важно и това, което аз се опитвам да наложа като стил – всяка фирма, която подпомага в момента Севлиево да стане едно по-добро място за живот, е с равен глас и участие. Това означава, че в Бизнес сдружението може да има едноличен търговец с двама служители, но може да има и фирма с 1500 служители или с 3300, но помощта и влиянието, което те имат в организацията е равнопоставена с всички фирми. Това е така, защото и най-малката фирма, ако не със средства, то може да помогне Севлиево да стане по-добро място за живот дори и с една по-добра идея. Нещо, върху което се фокусираме през последните две години са децата. Знаем, че има много места, които можем да подпомогнем. Ние дълбоко вярваме, че децата са нашето бъдеще и заради това всички инициативи са насочени именно към тях. През 2019 година фокусът бе върху подобряване на условията в детския център „Йовко Йовков“ и облагородяване на задния двор с изграждане на площадка за тихи игри. През следващата година предстои обсъждане за подпомагане на някои от спортните клубове в Общината, като например – ремонт на инфраструктура. Фокусът остава – нашите деца!

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си