Визията на Аспаруховия парк във Варна ще се реши с конкурс

Гласуван и приет е вече ПУП на зоната

0
Аспаруховият парк е любимо място за отдих на варненци

Комисията по архитектура към Общинския съвет във Варна одобри Подробния устройствен план на Аспаруховия парк. Планът, чието начало бе поставено още през 1997 г., беше приет с пълно мнозинство след едночасова дискусия.

Документът обхваща територия от близо 47 хектара и е изцяло съобразен с Общия устройствен план. „Имаме шанса в XXI век да направим реплика на труда на Антон Новак, създател на Морската градина“, заяви пред съветниците главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той подчерта, че на територията на парка ще се запазят в цялост зелените площи. Заложената максимална плътност на застрояване е 1%, а максималният коефициент на интензивност – 0,06%.

В парка ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти. Общественият интерес ще бъде на 100% защитен. В подкрепа на това е фактът, че там няма нито един реституиран имот, върху който би могло да се осъществи допълнително застрояване, увери арх. Бузев. Следващата стъпка ще бъде изготвянето на проект за паркоустройствен план, а за цялостната визия на Аспаруховия парк ще бъде обявен конкурс.

Парковата зона ще се простира на юг до канал 1 – море-езеро; на запад – до Аспаруховия плаж; югоизточно – до бул. „Първи май“; северно – до пътя, водещ до паметника „Лодката“ в местността Карантината. В обхвата на плана са включени Рейдовата кула, Аспаруховият вал и рибарското пристанище „Карантината“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си