Цвета ИВАНОВА

Една от най-старите театрални сгради у нас ще бъде обновена. Министерският съвет отпусна 2 млн. лв. специално за реставрацията и консервацията на театър „Вида” във Видин. С тези средства ще бъде направен цялостен ремонт, който ще преобрази старината.

Проектът на общината предвижда промени във фасадата – ще бъдат отпушени зазиданите през годините прозорци. С това сградата ще върне първоначалния си облик. Ще бъде сменена дограмата с близка до автентичната. Всички помещения вътре ще бъдат ремонтирани. Промени ще претърпи салонът с местата за сядане. В зданието ще има и ново отопление. Видинският театър е построен през 1891 г. със средства на гражданите. Избрано е най-хубавото място – на брега на Дунава, близо до центъра на града. Първоначално сградата е била със стъклен покрив, който впоследствие е заменен с обикновен.

Вътре има обширен салон с партер, ложи, галерии и голяма сцена.

Целта на проекта е да възстанови сградата в предишния й вид и да я превърне в една от емблемите на Видин. Срокът за изпълнение е 6 месеца. Общината е задействала процедурата за избор на изпълнител. Ако няма обжалвания, в началото на 2019 година Видин ще има изцяло обновена театрална сграда.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си