Вечер на езиците в Пловдив показва културното и езиково многообразие на общностите от града под тепетата

Гостите на събитието ще видят и премиерата на филма „По следите на Глаголицата”

0

Пловдивчани и гостите на града могат да се докоснат до културното и езиково многообразие на общностите, които живеят в града под тепетата на 21 февруари. От 17.30 часа в аулата на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” ще се състои празнична Вечер на езиците.

На тази дата вече 20 години се отбелязва Международният ден на майчиния език, обявен от ЮНЕСКО с цел насърчаване на културното многообразие. По инициатива на Българско-турския литературен клуб в Пловдив ще се проведе многоезично състезание, в което ще участват представители на различните общности в града, ученици от езиковите гимназии и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища.

Събитието е част от Културния календар на града и се реализира с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив.

Според регламента участниците влизат в надпревара в три етапа. За представянето си в първи кръг те имат предварителна задача да издирят популярни автори, на които тази година се отбелязват кръгли годишнини и да подберат цитати от техни произведения. Публиката ще чуе в оригинал крилати мисли от „Робинзон Крузо”, откъси от приказки на братя Грим, вдъхновяващи цитати от „Дон Кихот”, стихове на Джани Родари и Сергей Есенин, житейски мъдрости на Антоан дьо Сен Екзюпери.

Във втори кръг състезателите ще представят приспивна песен на майчин език, а в трети – характерен танц. Сред участниците ще има също момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.

Престижно жури – проф. Христина Тончева от ПУ“ Паисий Хилендарски“, проф. Тони Шекерджиева-Новак – ректор на АМТИИ, Нели Попова-Коева – директор на НУМТИ „Добрин Петков” и Хюсеин Ергани – председател на Клуба на консулите, ще оценяват представянето на отборите.

Акцент на вечерта е филмът „По следите на Глаголицата”, заснет специално за събитието. Тази година се навършват 1165 г. от създаването на славянската писменост и 40 години от провъзгласяването на светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си