Навигатор Home » Интервю » Весела Илиева, управляващ партньор на „Юник естейтс“: Пазарът на лукс имоти у нас и по света е във възход

Весела Илиева, управляващ партньор на „Юник естейтс“: Пазарът на лукс имоти у нас и по света е във възход 

Весела Илиева е бакалавър по икономика на масмедиите от Университета за национално и световно  стопанство - София. Има магистърска степен по корпоративни имоти, финанси и стратегия от City University London и магистърска степен по международен маркетинг и продажби. Тя е сертифициран специалист по жилищни имоти от Националната асоциация за недвижими имоти на България (НСНИ). Член е на RICS (Кралски Институт за одобрени експерти). Четиринадесет години в областта на недвижимите имоти, четири от които на висша ръководна длъжност в AG Capital. Весела Илиева е управляващ партньор на „Юник естейтс“:

Все повече българи търсят скъпи и качествени жилища

Катя КОСТОВА

– Г-жо Илиева, какви са новите тенденции на пазара на луксозни имоти в България от началото на годината?

– Хубавата новина е, че се завръщат клиентите, които търсят имоти на стойност над 600 000 евро. Това са хора, които усещат сигурност в бизнеса си и искат да инвестират в луксозни имоти. Наблюдава се и увеличаване на броя на клиентите, които решават да придобият луксозен имот с инвестиционна цел. Делът им вече достигна 36%. По време на кризата до 2015-а подобни купувачи бяха много малко.

От началото на годината пазарът отчита среден ръст от 21% на продажбите и 4% на наемите. Летният сезон бе изключително активен за запитвания и сделки. Времето за взимане на решение за покупка се скъси наполовина от началото на годината, като срокът за продажба на един имот на пазарна стойност е между 1 и 3 месеца. Цените остават стабилни заради ограниченото предлагане на качествени имоти, което поставя продавачите в силна позиция.

Наблюдава се промяна и в тенденцията при покупката на вида луксозен имот. Сега се купуват повече лукс апартаменти. До преди 3-4 години акцентът беше върху къща, но в момента клиентът с инвестиционна цел предпочита апартамент с две спални.

От началото на годината в София има два пъти повече сделки за къщи на цениб над 1 млн. евро. Над този лимит обикновено в България се купува само къща или огромен парцел. Най-скъпият апартамент, продаден за периода, е за 800 хил. евро.

Причина за ръста на пазара, от една страна, са и рекордно ниските лихви по кредитите. А също така по-заможните българи предпочитат да съхраняват средствата си в недвижими имоти, отколкото в депозити. Тези купувачи се интересуват от къщи основно от кварталите по северните склонове на Витоша. Изискването им е да имат двор от 2-3 хил. кв. м или къщи в центъра, които са паметници на културата. Връща се интересът към стойностните имоти.

– Какви са промените в изискванията на клиентите?

– Да, промяна има и в профила на клиента, и в неговите изисквания. На пазара излезе новото поколение заможни клиенти, които работят в ИТ компании и са на възраст около 30 години. Това са хората, които са в състояние да си позволят луксозен имот.

Те искат да купят, но предлагането засега не отговаря на техните изисквания. Луксозните имоти са строени преди около 15-20 години и не отговарят на днешните представи за лукс. Младите хора с пари търсят модерна архитектура. Те искат имотът да се намира на място с бърз достъп до града, смарт системи, големи спални, да има две бани, два дрешника. Другото, от което се интересуват клиентите, са пентхаусите с разгъната застроена площ около 400 кв. м, с 4 спални. Такива обаче се предлагат основно в небостъргачите. Очакваме с нетърпение реализирането на всички небостъргачи, за да видим как и на какви цени ще се случат сделки.

– Освен младите предприемачи и специалисти от сферата на ИТ технологиите кои други купуват лукс имоти?

– Основни купувачи на скъпи имоти, особено в София, са арендаторите на земеделска земя, притежателите на фирми за производство на месо, собствениците на големи магазини, имащите частен бизнес в енергетиката. Клиентът на лукс имоти трудно може да бъде типизиран. Хората с пари обикновено правят много повече огледи, защото могат да си позволят да избират. Купувачите от най-високия клас не живеят в затворен комплекс. Искат самостоятелна къща и голям парцел.

– Споменахте затворените комплекси. Кои са хората, които предпочитат да купуват или наемат имоти там?

– Хората с по-високи заплати купуват къщи, но в затворените комплекси в полите на Витоша. Работещите мениджъри предпочитат да са там, защото например искат децата им да играят с други деца. Останалите хора с възможности харесват тези комплекси от гледна точка на сигурност, която там се постига с по-малко средства.

– Кои са основните райони в София, предпочитани от купувачите на скъпи имоти?

– Центърът на София продължава да е основната дестинация на решилите да придобият луксозен имот. Част от купувачите реновират апартаментите и ги отдават под наем, а други след ремонта решават да ги продадат и да реализират печалба.

– Има ли интерес към инвестиции „на зелено” в най-високия сегмент?

– Най-много купувачи „на зелено“ са младите ни клиенти на възраст до 35-38 години, склонни да рискуват. Те, за да хванат добрата цена, купуват още дори преди да започне изграждането. Обикновено това са млади семейства с деца.

– Очакват ли се проекти за изграждане на луксозни имоти и къде?

– Очаква се много ново строителство на лукс имоти в столичните квартали „Лозенец“ и „Изток“. Нови затворени комплекси се предвиждат и в „Симеоново”, „Бояна” и „Драгалевци”, и в „Бистрица”, където се очакват няколко нови проекта с къщи.

– Какво бихте посъветвали предприемачите, заели се с подобни проекти?

– Клиентите искат например жилището да е с височина на таваните от 3 метра. Затова съветваме инвеститорите новото строителство да отговаря на изискванията на заможните купувачи, търсещи много удобства. Къщите например трябва да са енергийно ефективни, за да са лукс, да са с модерна архитектура и да предлагат нови технологии, да са с просторни помещения и двор около декар минимум. За да се постигне висока цена, имотът трябва да отговаря на много условия.

– Има ли интерес от страна на чужденците към скъпи имоти у нас?

– Чужденците основно купуват апартаменти за инвестиция в рамките на 200-300 хил. евро, с три спални, в райони, където лесно биха ги давали под наем и където да ги продадат лесно, ако им се наложи. Те все още не се ориентират към най-високия сегмент, но купуват по няколко имота. Повечето клиенти са от арабските страни, Индия и Пакистан. Обикновено те вземат в нова завършена сграда 2 или 3 апартамента.

Основната мотивация за клиентите е, че сме част от ЕС. България е сигурно място. Друга мотивация е възможността чрез инвестиция у нас да получат лична карта на страна от Евросъюза.

– Какво и къде най-често купуват българите зад граница? В какъв тип имоти инвестират в чужбина?

– Българите купуват имоти зад граница основно апартаменти, като това се прави най-често за инвестиция. В чужбина не се класираме в най-високия ценови сегмент. Най-предпочитани за инвестиция в луксозни жилища в чужбина от българите с пари са Лондон и Виена. Други дестинации за покупка или наемане на луксозен имот в чужбина са Париж, Рим, Барселона и Мадрид, като най-често това се прави, когато децата на нашите клиенти отиват да учат там. През последните две-три години част от българските купувачи се насочиха към придобиване на скъпи ваканционни имоти в съседна Гърция. Най-предпочитан от тях е средният ръкав на Халкидическия полуостров – Ситония.

България е малък пазар и често се чувстваме далеч от Европа. Предимството на компанията, която представлявам, обаче е, че от една година вече сме част от най-голямата мрежа в сегмента Luxury Portfolio. Това ни дава възможност наистина да можем да консултираме клиентите си какви са световните тенденции за едно жилище, как се променя търсенето. От локална компания за недвижими имоти вече сме глобална.

Над 100 български имота с цена над 1 млн. евро вече са в портфолиото и могат да се разглеждат от чуждестранни клиенти. Вече имаме сделки за първата година. Нашите клиенти тук могат от България да си изберат какъвто имот пожелаят навсякъде по света. Ще получат насоки и съвети от истински професионалисти, които ще им помогнат да инвестира добре средствата си.

Добавете коментар