Велопоход, графити и светеща пътека в Седмицата на мобилността в Бургас

0

Приказни герои ще помагат на учениците на 16-ти септември да пресичат пешеходните пътеки в близост до СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. В същия ден в двора на ОУ „Елин Пелин“ в к-с „Меден рудник“ от 09.00 до 11.30 часа служители на КАТ, Българския червен кръст и Сдружение SOS – ПТП ще запознаят учениците с правилата за безопасно движение по пътищата и оказването на първа долекарска помощ.

Събитията са част от богатата програма на Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе от 16-ти до 22-ри септември в Бургас. Инициативата се организира от общината и Областния информационен център, а основната й идея е да се провокират жителите на града да се придвижват пеша, да карат колело или да използват друг алтернативен начин на придвижване в градска среда. Това би допринесло за намаляване използването на личните автомобили, както и отделянето на по-малко вредни емисии във въздуха, за по-чиста околна среда.

От понеделник до петък /16-20 септември/ ще бъдат организирани пътувания в приказния свят на Малкия принц със стрийт арт художника Насимо, който ще облагороди пространството около подлеза на „Операта“. Нощен велопоход пък ще събере ентусиасти, за да покаже необходимостта от използването на фарове, стопове и светлоотразителни ленти. Събитието ще се проведе на 18 септември от 19.00 до 20.00 часа и ще стартира от паркинга на Северния плаж до Солниците и обратно.

В четвъртък от 10.00 до 13.00 часа на площад „Тройката“ ще се проведе изложение на електрически автомобили и скутери на Община Бургас, а на следващия ден отново там в 11.00 часа ще бъде направена демонстрация за това как се използва основният инструмент за придвижване на незрящите – „Белият бастун“.

През Седмицата на мобилността ще бъде продължена и добрата практика от придвижването с велосипед до работното място. „Всеки, който кара колело е мой приятел“ е мотото на кампанията, с която бургаска фирма насърчава служителите си да опазват околната среда.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си