Велоалея ще свързва двата квартала на Бургас – „Сарафово“ и „Крайморие“

0

Бургас ще има велосипеден маршрут, свързващ двата му квартала „Сарафово“ и „Крайморие“. Удобството ще стане възможно след продължение на съществуващата велоалея. До момента са изградени 4 километра от нея – до орнитоложкия център „Пода“. Нататък автомобилният път към кв.“Крайморие“ минава през скалист и хълмист участък. Затова от общината потърсиха подходящо техническо решение.

Първоначално се обмисляше вариант с взривни дейности, който да позволи продължението на велоалеята да мине успоредно на автомобилния път. След разговори с представители на велосипедната общност в Бургас се роди идеята с преминаване отгоре по хълма. Предвижда се над скалистото възвишение да мине пасарелка от метални рампи. На няколко места ще има панорамни площадки, където велосипедистите могат да отдъхват като се насладят на гледката към морето и канала между него и Мандренското езеро. Този район е също хабитат на стотици видове птици, тъй като Бургас и неговите влажни зони е важна спирка по пътя на тяхната миграция.

За да се реализира проектът местният парламент трябва да гласува изработване на подробен устройствен план – парцеларен план /ПУП – ПП/ за осигуряване на трасе на велосипедна алея от местност „Пода“, преминаващо през различни имоти, за да стигне до „Крайморие“. Следващата стъпка ще е изготвянето на технически проект от експертите в общината.

С осъществяването на проекта за продължението на трасето, Бургас ще има велосипеден маршрут, свързващ двата квартала „Сарафово“ и „Крайморие“.

В перспектива ще се работи за изграждане и на велоалеи между Бургас и съседните общини Созопол и Поморие.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си