Навигатор Home » Региони » Вдигат параклис върху основите на древна крепост

Вдигат параклис върху основите на древна крепост 

Кметът на с. Крупник Иванка Чакалска и кметът на община Симитли Апостол Апостолов направиха оглед на мястото, където ще бъде построен параклисът

Николай АНТОНОВ

Най-многолюдното село в Симитлийска община – Крупник, събира средства за изграждането на нов параклис, съобщиха от общинската управа. Параклисът ще носи името на свети Георги и ще бъде построен на оброчното място „Св. Георги“ в местността Дрене край селото. Желанието на миряните е да посрещнат Гергьовден в новия божи храм. Инициаторите на делото – кметът на селото Иванка Чакалска и кметът на община Симитли Апостол Апостолов, направиха оглед на мястото, а градежът ще започне скоро изцяло с доброволен труд. От археологически находки е установено, че е много вероятно в местността Дрене да са съществували тракийски селища. На мястото са разкрити и крепостни съоръжения, които са служили за убежище на околното население при нападение.

Селището в местността Дрене, разположено на площ от 100 дка, в средата на I хилядолетие пр. Хр., според изследователи, е било икономически и военностратегически център. Доказателство за това са намерените множество фрагменти от битова керамика, някои от които изящно изработени и богато украсени. Предполага се, че тук по времето на император Гордиан III (238 г.) се е намирал един от двата военни лагера (другият е Германея – дн. Сапарева баня), между които е бил разположен римският град Скаптопара (дн. Благоевград). Доказателства за правдоподобността на това предположение са намерените римски монети и стрели в крепостта „Градище“ край село Крупник.

През 1934 г. в местността Св. Георги е открита и семейна гробница, принадлежала на богата земеделска фамилия. Тя се състои от едно централно помещение (2,30 х 1,75 м), около което са наредени пет отделения с почти еднакви размери (1,50 х 1,30 м и височина 1,25 м). Всичките пространства са свързани с централното чрез отвори, закрити с каменни плочи. До гробницата се е слизало посредством пет стъпала. В нея са намерени скелети и една монета на император Прокопий (365-366 г.). Днес късноантичната гробница е пропаднала, занемарена и преровена от иманяри. Но от незапомнени времена местното население знае мястото като оброчище на свети Георги.

 

Отговор на Вдигат параклис върху основите на древна крепост

  1. Rubicon

    То что покупателю не подошел товар и он решил его вернуть не говорит о том, что товар был не надлежащего качества. Следовательно магазин может производить возврат за свой счет только если посчитает нужным и не должен этого делать по умолчанию.viagra

     

Добавете коментар