Вдигат параклис върху основите на древна крепост

0
Кметът на с. Крупник Иванка Чакалска и кметът на община Симитли Апостол Апостолов направиха оглед на мястото, където ще бъде построен параклисът

Николай АНТОНОВ

Най-многолюдното село в Симитлийска община – Крупник, събира средства за изграждането на нов параклис, съобщиха от общинската управа. Параклисът ще носи името на свети Георги и ще бъде построен на оброчното място „Св. Георги“ в местността Дрене край селото. Желанието на миряните е да посрещнат Гергьовден в новия божи храм. Инициаторите на делото – кметът на селото Иванка Чакалска и кметът на община Симитли Апостол Апостолов, направиха оглед на мястото, а градежът ще започне скоро изцяло с доброволен труд. От археологически находки е установено, че е много вероятно в местността Дрене да са съществували тракийски селища. На мястото са разкрити и крепостни съоръжения, които са служили за убежище на околното население при нападение.

Селището в местността Дрене, разположено на площ от 100 дка, в средата на I хилядолетие пр. Хр., според изследователи, е било икономически и военностратегически център. Доказателство за това са намерените множество фрагменти от битова керамика, някои от които изящно изработени и богато украсени. Предполага се, че тук по времето на император Гордиан III (238 г.) се е намирал един от двата военни лагера (другият е Германея – дн. Сапарева баня), между които е бил разположен римският град Скаптопара (дн. Благоевград). Доказателства за правдоподобността на това предположение са намерените римски монети и стрели в крепостта „Градище“ край село Крупник.

През 1934 г. в местността Св. Георги е открита и семейна гробница, принадлежала на богата земеделска фамилия. Тя се състои от едно централно помещение (2,30 х 1,75 м), около което са наредени пет отделения с почти еднакви размери (1,50 х 1,30 м и височина 1,25 м). Всичките пространства са свързани с централното чрез отвори, закрити с каменни плочи. До гробницата се е слизало посредством пет стъпала. В нея са намерени скелети и една монета на император Прокопий (365-366 г.). Днес късноантичната гробница е пропаднала, занемарена и преровена от иманяри. Но от незапомнени времена местното население знае мястото като оброчище на свети Георги.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си