12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Вдигат паметник на първия български фотограф в историческата зона на Самоков

Скулпторите Маргарита Иванова и Спас Киричев представиха творческата си концепция за паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков.

Тази година се навършват 200 години от рождението на Карастоянов. Паметникът ще представлява неговата фигура с фотоапарат, като това е визията от най-известната снимка на фотографа. Зад него ще бъде поставено пано от направените от Карастоянов снимки на Левски и други знакови лица от българската история. Елементите в композицията ще наподобяват фотографски плаки с релеф.

В община Самоков бяха обсъдени стъпките за реализиране на концепцията за паметника. Идеята е по ул. „Цар Борис III””, която е историческата зона на града, да бъдат оформени пространства с паметници на известни самоковци. Концептуално паметникът ще се обвърже с Доспевската къща, където в приземния етаж ще се оформи автентично възрожденско фотографско ателие.

Самият паметник ще бъде позициониран пред Чорбаджийската фурна. Подготвя се цялостна концепция за оформяне на пространството, което включва вертикална планировка, озеленяване и кътове за отдих.

Снимки: Община Самоков

Related Articles

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ