В капиталовата програма е включен най-мащабният проект от десетилетия – строежът на бул. „Васил Левски“

Варна ще работи с рекорден бюджет през 2018 г. Проектът, с макрорамка от 384,7 млн. лв., бе представен на обществено обсъждане в зала „Пленарна“ на общината. За сравнение – през изминалите три години бюджетът на морската столица е бил съответно 258,7 млн. лв. през 2015 г., 243,7 млн. лв. през 2016 г. и 270,7 млн. лв. през 2017 г. Увеличението на средствата за тази година стават факт без вдигане на данъчната тежест за гражданите на Варна и с повишени приходи от местни данъци и такси. Приоритети в работата на общинската администрация остават образованието, за което се отделят 30% от общия бюджет, изграждането на модерна градска среда, създаване на възможности за развитие на целогодишен туризъм. 16--Varna-2

Предстои изграждане на нови детски градини – преустройство на сграда на ул. „Генерал Колев” № 90 в детска градина за 4 групи, нова детска градина за 4 групи на ул. „Хъшове” № 2, нова сграда към ДГ № 23 „Иглика” в кв. „Виница”, както и нова сграда към ДГ „Карамфилче”. Предвидени са основни ремонти на училища, детски ясли и кухни, както и средства за проектиране, доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение в детските ясли.16--Varna-3

Амбициозната капиталова програма на Община Варна за 2018 г. включва най-мащабния проект от десетилетия – изграждането на бул. „Васил Левски“. Продължава изпълнението на следните по-големи обекти: пробива на бул. „Сливница”; ремонта на ул. „Цар Борис ІІІ”, кв. „Виница“, на ул. „Студентска”, на ул. „Капитан Рончевски”, ул. „Баба Тонка“; изграждане на пътна автомобилна рампа на АМ „Хемус” – качване от бул. „Атанас Москов”, реконструкция на ул. „Александър Рачински” – в участъка от бул. „Съборни” до ул. „Генерал Колев”; реконструкция на ул. „Ана Феликсова” и кръстовище на бул. „Цар Освободител” и др. Предвидени са ремонти и изграждане на спортни и фитнес площадки на открито във всички райони на града. Разходите за озеленяване са 4 631 100 лв., продължава изграждането на новия парк „Възраждане“.

Община Варна осигурява 1 310 000 лв. за две болници – МБАЛ „Св. Анна“ и СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“. В първата ще бъде направен основен ремонт на родилното отделение и неонатологията, ще бъде закупен нов инструментариум за Клиниката по ортопедия и травматология и нов дизел генератор за аварийно захранване. Онкоболницата ще вложи средствата в „Система за визуализация и интеграция на лапароскопска хирургия и високоспециализирана ендоскопска диагностика и терапия“.

16--Varna-4

С 302 000 лв. е увеличен проектобюджетът за социални дейности спрямо 2017 г., включително за ремонт на Дома за стари хора „Гергана“, за осигуряване на транспортни средства за превоз на трудноподвижни лица и хора с увреждания. Средствата за помощи, по решение на Общинския съвет, са в размер на 8 млн. лв. Те ще бъдат изразходвани за карти на пенсионери и ученици от Тополи, Константиново, Казашко, Звездица и Каменар, КК „Златни пясъци”, КК „Св. св. Константин и Елена”, „Черноморец” и „Боровец”. От същото перо са предвидени средства за превоз на трудноподвижни лица със специализирани микробуси и абонаментни карти за пътуване на преференциални цени.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си