Навигатор Home » Инфраструктура » Варна изпълнява 16 проекта по ВиК мрежата в града и селищата от областта

Варна изпълнява 16 проекта по ВиК мрежата в града и селищата от областта 

Подмяната на ВиК инфраструктурата ще реши проблемите с авариите на стари водопроводи в града и областта

Над 100 млн. лв. за ремонт и изграждане на булеварди, улици, тротоари и паркове са заложени в инфраструктурната програма на община Варна. След инвестициите в централната зона сега ремонтите ще бъдат в кварталите, уточни кметът на града Иван Портних.

Около 300 млн. лв. са вложени през изминалите две години и половина в проекти за мобилност, подобряване на градската среда, образователна и културна инфраструктура в морската столица.

„Тази година имаме рекорден бюджет с макрорамка от 270 млн. лв. Ако прибавим и финансирането от европейските програми, размерът на средствата, с които ще оперираме, надхвърля 420 млн. лв.“, казва кметът, уточнявайки, че това се случва без ръст на данъците за варненци.

Предстои работа и по ВиК мрежата в града. Подготвени са 16 проекта за ВиК инфраструктура за различни квартали и селища на територията на общината, които се очаква да бъдат финансирани от програма „Околна среда“. Направена е първата копка на канализация, част от проекта за ПСОВ „Златни пясъци“.

Според общината трябва да продължи ремонтът на Аспаруховия мост, който е държавна собственост. След като миналата година бе завършен първият етап със средства от Агенция „Пътна инфраструктура“, сега кметът на Варна се надява служебният кабинет да отпусне заложените средства като преходен остатък преди активния летен сезон.

 

Добавете коментар