16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

НАП: Интернет търговците да декларират и платят данъците върху онлайн продажбите

Наближава крайният срок, в който физическите лица, извършващи продажби в интернет, трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тази дейност. От НАП информират, че са започнали изпращането на напомнящи имейли до търговците.

Приходната агенция разполага с информация за получените от физическите лица суми от наложен платеж през 2021 г., подадени от пощенските оператори. Тези суми са отразени в предварително попълнените годишни данъчни декларации, които са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис в Портала за електронни услуги на приходната агенция, напомнят от НАП. До този момент много от лицата вече са декларирали своите доходи от онлайн продажби. Тези, които не са го направили, ще получат напомнителни писма от приходната агенция.

В случай, че търгуващите онлайн не подадат данъчните си декларации, подлежат на санкции и последващи контролни действия от страна на НАП.

Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, напомнят още от НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за 2021 г. за тези физически лица изтича на 3 май 2022 г.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ