Бюрокращината променя истинското лице на архитектурата

0
Гергана Янева завършва висшето си образование - магистър по архитектура, в УАСГ, София, през 2015 г. Включва се в няколко международни конкурса - XVIII издание на международния конкурс REA, Лодз, Полша, 2014 (III място) и ISOVER Multi Comfort house, Газиантеп, Турция, 2014. Два пъти участва в международната кампания за студентски обмен „Еразъм” - „Еразъм обучение”, в университет Алкала де Енарес (Universidad de Alcala), Мадрид, и практика в архитектурнo бюро „Гарсиа-Герман архитекти” (Garcia-German arquitectos), Мадрид. От 2 години работи като архитект в архитектурно студио „Стил и практика“, София. Трудовият й стаж включва изготвяне на архитектурни визуализации на 3DStudio Max и Cinema 4D, участие в разработването на проекти за жилищни и многофункционални сгради във всички фази на проектирането, оформяне на чертежи и съгласуване на проекта.

Арх. Гергана Янева:

Сега проектантът не мисли как ще изглежда обектът, а как ще се справи с дадена община

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Основната причина, заради която работя в България, е, че искам да съм част от новото поколение архитекти, които мислят и творят за хората, за средата и за природата в България. Желанието ми е да създавам архитектурни проекти и пространства, които да действат в полза на градската и околната среда.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Честно казано, досега съм се сблъсквала с немалко трудности, свързани с професията ми. Още със започването на търсене на работа един млад архитект се среща с ниските заплати, неправомерното здравно осигуряване и дългото работно време. Също така липсва връзката университет – проектантски бюра. Всеки очаква от теб, излизайки от университета, да си завършен професионалист, което е невъзможно. В течение на времето като млад архитект, а и не само, се сблъскваш с неуредиците в държавните институции и огромната документация, която се изисква за изпълнението на един архитектурен проект. Тази бюрокращина променя истинското лице на архитектурата. Сега архитектът в България не мисли как ще изглежда сградата, пространството, новите възможности, а мисли за това как ще се справи с дадена община и как да убеди инвеститора, че не е задължително РЗП-то да е максимално.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– С удоволствие бих участвала във всяка архитектурна кауза, която включва в себе си облагородяване начина на живот на хората в града. Едно от моите желания е да вдъхна живот на вече изоставени сгради. В България процентът на такива постройки е много голям – говоря не само за исторически обекти, но и за такива, които са оставени на груб строеж през последните години.

7-17-2

Проект: Дипломна работа на тема „Музей на съвременния дизайн – Мексико сити”

Година: 2015

Описание: За разработване на проекта използвам задание от международен конкурс. Целта на проекта е да се създаде музей, който да съхранява и излага творбите на архитектурата и дизайна както от Мексико, така и от света. Вулканът е символ на Мексико и чрез проектното ми решение може да се превърне в символ на зараждащия се живот, на новото изкуство, на съвременния дизайн и архитектура.

7-47-5

7-6

Проект: Интериор на апартамент, София

Година: 2018

Описание: Проектът представя една модерна и изчистена визия на апартамент на младо семейство в София. В процес на изпълнение е.

7-77-8

Проект: Кафе бар, София

Година: 2018

Описание: Проектът се намира във верига магазини и е съобразен с цвета и изискванията на фирмата, предоставени от нея. Изпълнен е.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си