Няколко града, сред които София, Пловдив и Перник, привличат 81% от всички чужди капиталовложения

20 икономически центъра оформят инвестиционните дестинации в България, сочи проучване на Института за пазарна икономика. Това са градове с развит бизнес, които привличат работна ръка от други общини. Най-мощни икономически са София и Пловдив. Столицата е притегателно място за работа за хора от цялата страна, а Пловдив привлича повече служители от южната й част. Като по-малки центрове се очертават Русе, Плевен, Шумен – те се захранват с работна ръка от съседните общини. Има и друг тип центрове, които си поделят служители. Това са Габрово – Севливо, и Стара Загора – Казанлък и Раднево. Изводът е, че една трета от страната е покрита от икономически центрове, които произвеждат 86% от продукцията. Две трети от територията обаче анализаторите определят като „икономическа пустиня”. Изключение в нея правят няколко града, които са като оазиси в нея. В тях се произвежда 14% от продукцията.

Един от изводите на анализаторите е, че повечето силни икономически центрове са на юг от Стара планина и между всички тях има „топла връзка” – тоест преливат един в друг. В Северна България икономическите центрове са по-скоро острови на висока икономическа и инвестиционна активност, заобиколени от големи територии с почти липсваща или много слаба икономика. Обяснението е свързано с цялостното изграждане на магистралите „Тракия” и „Марица”. Липсата на добра инфраструктура в Северна България и на връзки с Южна ограничава потенциала за растеж на оформилите се икономически зони от северната страна на планината – например в района на Габрово – Севлиево и Велико Търново.

Градовете икономически центрове привличат 81% от всички чужди инвестиции. В тях работят 75% от наетите в икономиката. На тяхната територия живее 62% от населението на страната. Голямата изненада за статистиката е Перник, който има отрицателна трудова миграция. В този център работят хора от 18 общини и на практика те са една трета от заетите в икономиката. Безработицата в града е 3,5%, а средната работна заплата е 1174 лв. Перник се нарежда по заплащане веднага след Козлодуй, където атомната централа вдига възнагражденията до около 1400 лв.

Икономическа зона Пловдив е 5 пъти по-малка по производство, сравнена със София. Там обаче се отбелязва най-големият темп на растеж на произведената продукция.

Siemens открива два нови хъба у нас

Германската компания Siemens открива два нови производствени центъра у нас. Те ще са в София и Варна. Единият ще обслужва автомобилната индустрия, а през този в столицата ще минава централизираната обработка на клиентските поръчки за региона на Централна и Източна Европа.

В момента компанията търси кадри, които да започнат работа през 2018 г., като броят им не е уточнен, информира ръководителят на българските центрове инж. Теодор Маринов. Така екипът на Siemens в България, който в момента е около 500 души, ще се увеличи през тази година. Двете нови звена ще заработят от пролетта.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си