България с отлични показатели за инвестиции в IT сектора

0

42 хил. души работят в аутсорсинг индустрията у нас

България е най-доброто място за развиването на аутсорсинг бизнес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация, която се проведе наскоро в София.

Страната е с добри показатели за инвестиции и бизнес, особено в областта на високите технологии, сочат данни на експерти в сектора.

В България вече оперират 364 компании в областта на аутсорсинга, осигурявайки различни услуги на партньори от цял свят. 42 хил. души работят в аутсорсинг индустрията у нас, очаква се цифрата да достигне 64 хил. до 2020 г.

Това е индустрия, която се развива с висока скорост и предлага възможности на младите българи. А те се възползват от тях. В България има висококвалифицирани кадри, които владеят чужди езици и отговарят на нуждите и изискванията на водещите световни компании, категоричен е бизнесът.

„България е най-добрата в региона в сектора по ИКТ, имаме най-добрата интернет скорост, разполагаме с първия високотехнологичен парк и най-добрата стартъп среда. Създадохме над 600 стартъпа чрез двата най-големи акселератора – LaunchHub и Eleven. България е първата държава в региона, в която се създадоха частни софтуерни университети“, посочва президентът.

Аутсорсинг секторът е все по-важен за българската икономика. За 2015 г. приходите на компаниите от аутсорсинга достигат 1,4 млрд. евро (3,4% от БВП). Целта е този показател да се удвои до 2020 г., показва националната стратегия в областта на високите технологии.

Статистиката показва, че все повече глобални компании инвестират и работят в България – Hewlett Packard, IBM, Microsoft, Telus, VMware, Cisco systems и много други. Според анализатори потенциалът на страната е голям и високите технологии се превръщат в двигателя на индустриализацията на България.

 

За развитието на IT сектора четете в следващия брой

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си