България разкритикува плановете на ЕК за кохезионната политика

0

България е разочарована от предложението на Брюксел за следващата кохезионна политика и многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. Това заяви председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова по време на конференцията от Българското председателство на Съвета на ЕС „Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.”. Очаквахме новият пакет да е по-модерен и да отговаря на изискванията на европейките граждани, каза още тя. И подчерта, че е разочарована, че в следващия етап от политиката за сближаване на ЕС не са включени всички европейски региони, тъй като страните в Блока трябва да имат равна възможност да получат средства от Кохезионния фонд. Конкретно за България Михайлова коментира, че страната ни е очаквала да получи предложение за гъвкава кохезионна политика – такава, при която има възможност за предоговаряне и променяне на определени елементи – средства, срокове за изпълняване на изисквания и др. Вместо това получихме предложение, което не е революционно, а еволюционно. Очаквахме следващата кохезионна политика да бъде отворена и да може да се комбинира с други финансови инструменти на ЕС, както и с частни инвестиции, подчерта председателят на комисията.

Думите й бяха подкрепени от вицепремиера Томислав Дончев, който бе модератор на конференцията на високо равнище. Той отбеляза, че Михайлова много точно е определила и изложила разминаванията между очакванията на България и предложенията от ЕК.

Припомняме, че предложението предвижда по 8% повече средства по кохезионната политика за България и Румъния. Увеличение е планирано и за Гърция. Италия ще получи 6% повече, Испания – 5%, а Кипър – 2%. От друга страна, средствата за Полша, Унгария, Германия и няколко страни от Източна Европа ще бъдат орязани с 25%.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си