Навигатор Home » Новини » България представи Епископската базилика на Пловдив в ЮНЕСКО

България представи Епископската базилика на Пловдив в ЮНЕСКО 

На церемонията в ЮНЕСКО, чийто домакин бе посланикът на България във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков, присъстваха досегашният генерален директор на ООН за образование, наука и култура Ирина Бокова, представители на различни институции

Вписването й в Листата на световното културно наследство ще бъде разгледано през септември 2018 г.

България представи Епископската базилика на Филипопол и античните мозайки на Пловдив пред многобройна аудитория в централата на ЮНЕСКО в Париж. Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, министърът на културата Боил Банов, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева подчертаха в приветствията си желанието на страната ни да покаже на света в пълния му блясък това изключително наследство. Със своите около 2000 кв. м антични мозайки, датирани в IV и V век, Базиликата е без аналог в България и в Югоизточна Европа.

Вярваме, че този забележителен културен и исторически паметник ще намери достойното си място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заедно с римските мозайки, изпъстрили Пловдив, подчерта кметът Иван Тотев. По думите му, осъществяването на проект за реставрация и социализация на Епископската базилика е огромна привилегия и отговорност за общината, начинание, което заема централно място в програмата за културна столица на Европа през 2019 г. Усилията сега ще бъдат насочени към внасяне на документите за вписване на Базиликата и римските мозайки в Списъка на ЮНЕСКО до края на януари 2018 г., за да може предложението на България да бъде разгледано на сесията на международната организация през септември следващата година. По правилник страната ни има право да предложи само един обект и това ще бъде Епископската базилика, обясни още Тотев.

 

Добавете коментар